07 lis 2013

ODRŽANI 15. DANI VOĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Dani voća Koprivničko-križevačke županije, najznačajnija manifestacija posvećena voćarskoj proizvodnji u našoj županiji, održana je 04. i 05. listopada 2013. u Đurđevcu.

Organizatori manifestacije su Koprivničko-križevačka županija, Grad Đurđevac, Poljoprivredna savjetodavna služba, Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica grada Đurđevca i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

Petnaesti po redu Dani voća Koprivničko-križevačke županije okupili su na Trgu svetog Jurja 83 proizvođača voća i voćnih prerađevina s područja Koprivničko-križevačke, Međimurske i Virovitičko-podravske županije. Županija partner ovogodišnje manifestacije bila je Virovitičko-podravska županija.  

Prvi dan manifestacije i ove godine bio je posvećen edukaciji voćara. Stručni skup na temu „Hrvatski voćari u Europskoj uniji” održan je u petak, 4. listopada 2013. u dvorani Obrtničkog doma u Đurđevcu. Prisutni su imali prilike saznati više o zajedničkom europskom tržištu, predstavljeni su Nacionalni akcijski plan za postizanje održive uporabe pesticida i Nacionalni program „Shema školskog voća”, a održano je i predstavljanje Lokalne akcijske grupe „PODRAVINA” te Osatina grupe d.o.o.

U okviru manifestacije održana je i izložba tanjura pod nazivom “Jesen na tanjuru” umjetnice Anđele Lenhard Antolin.

Izložbeno-prodajni dio manifestacije održan je u subotu 05. listopada 2013. godine na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu gdje su izlagači predstavili svoje voće i proizvode od voća.

Svečano otvorenje manifestacije održano je u 10,00 sati na središnjem đurđevačkom trgu na kojem su posjetitelje i izlagače pozdravili gradonačelnik Grada Đurđevca gospodin Željko Lacković, rukovoditelj Podružnice Poljoprivredne savjetodavne službe Koprivničko-križevačke županije gospodin Slavko Kopilović te predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Sobota koji je ujedno i otvorio 15. manifestaciju Dani voća Koprivničko-križevačke županije.

Prikazan je i tradicionalni način pečenja pekmeza i rakije, a u okviru kulturno umjetničkog dijela manifestacije nastupali su KUD Petar Preradović iz Đurđevca, Hrvatsko pjevačko društvo „Ferdo Rusan” iz Virja, Udruga cimbalista Hrvatske iz Đurđevca, djeca polaznici đurđevačkog Dječjeg vrtića Maslačak te djeca koja su nastupala na međunarodnom dječjem festivalu „Kukuriček”.

Prema ocjenama žirija u sastavu predstavnika medija odabrana su i tri najljepše uređena štanda. Treće mjesto osvojilo je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Franjo Radman iz Ferdinandovaca, druga nagrada dodijeljena je Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Bolto Matica iz Đurđevca, dok je prvo mjesto pripalo Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Anđele Kranjec iz Đurđevca.

U okviru manifestacije tiskan je i katalog Dana voća u kojem se predstavilo 239 proizvođača voća s područja Koprivničko-križevačke županije. Uz kontakt podatke i fotografiju s poljoprivrednog gospodarstva, navedene su i vrste voća, sortiment, broj sadnica te zasađene površine pod voćnim kulturama.

Dani voca 20131Dani voca 20132Dani voca 20133Dani voca 20134Dani voca 20135Dani voca 20136Dani voca 20137Dani voca 20138

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci