07 lis 2023

ODRŽANI 25. DANI VOĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

U dvorištu utvrde Stari Grad Đurđevac otvorena je najznačajnija županijska manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, 25. Dani voća Koprivničko-križevačke županije. Na manifestaciji se predstavilo 56 izlagača – poljoprivrednih proizvođača te udruga, škola i radinosti, za koje je Županija osigurala besplatan izlagački prostor. Kako bi dodatno pomogla promociji proizvođača voća i voćnih prerađevina, Županija je i ove godine izdala katalog u kojemu su predstavljeni, kako bi ih potencijalni kupci mogli kontaktirati.

Glavni organizator ove manifestacije je Županija, a suorganizatori su Grad Đurđevac i gradska Turistička zajednica, Ministarstvo poljoprivrede Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Područna jedinica Koprivnica, Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije i Poljoprivredna zadruga „Gruda“ za proizvodnju, skladištenje i distribuciju voća i povrća. Spomenimo i kako su jučer održana stručna predavanja kako bi se svi zainteresirani mogli informirati o aktualnim temama iz sektora poljoprivrede.

Vrijedne izlagače podržali su brojni posjetitelji, a sve ih je pozdravio župan Darko Koren koji im je zahvalio na odazivu te naglasio kontinuitet promocije domaće proizvodnje. Županija već 20. godinu subvencionira podizanje višegodišnjih nasada te je u tom periodu zasađeno preko 500 novih hektara voćnjaka i 132 hektara vinograda.

Prigodnim riječima obratili su se i voditeljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede Tatjana Martinović te gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči koji su naglasili važnost ulaganja u domaću poljoprivrednu proizvodnju i njezinu promociju.

Spomenimo i kako je župan uručio zahvalnice svim izlagačima, kao i članovima prvog Organizacijskog odbora koji od samih početaka sudjeluju u manifestaciji, a to su: Anđelka Hodalić, OPG Blaž Pandur, Željkica Oštrkapa Međurečan, OPG Baula Ivan, OPG Matica Bolto, OPG Lasić, OPG Katarina Regović, Jara obrt za proizvodnju, trgovinu i preradu voća i Srednja gospodarska škola Križevci.

Nakon kulturno-umjetničkog programa u kojem su nastupili mališani iz Dječjeg vrtića Maslačak Đurđevac, mali folkloraši iz Osnovne škole Đurđevac te dječja grupa KUD-a Petar Preradović, krenulo se u obilazak prodajno-izložbenog prostora manifestacije, uz glazbenu podlogu Tamburaškog sastava Podravski bećari.

Po završetku obilaska proglašeni su najljepše uređeni izlagački prostori koje je odabrao stručni žiri, a nagrade su uručili župan, gradonačelnik Janči, saborski zastupnici Darko Sobota i Mišel Jakšić te članica Uprave tvrtke Podravka Ljiljana Šapina. Prvu nagradu osvojio je OPG Matica, drugu nagradu Srednja gospodarska škola Križevci, a treću OPG Ivan Goričanec.

U  sklopu manifestacije održan je i tradicionalni prikaz pečenja rakije i pekmeza u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Đurđevac, koja na Danima voća sudjeluje već 10 godina, a isto toliko godina učenici i mentori Strukovne škole Đurđevac pripremaju doručak i domaće slastice za posjetitelje u sklopu humanitarne akcije. Prikupljena sredstva bila su namijenjena za potrebe Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac. Dodajmo i kako je Udruga žena žena s bolestima dojke Narcise organzirala obilježavanje Dana ružičaste vrpce koji su podržali župan Koren i suradnici, kao i brojni posjetitelji.

Dodajmo i kako su manifestaciji prisustvovali i saborski zastupnici Darko Sobota i Mišel Jakšić, pročelnici županijskih upravnih tijela Melita Ivančić i Marijan Štimac, članice i članovi Županijske skupštine, članica Uprave tvrtke Podravka Ljiljana Šapina, dekanica Veleučilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić, pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ Draženka Vadla, predsjednik HGK ŽK Koprivnica Krunoslav Vitelj, predstavnice PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ, predstavnici općina, županijskih i gradskih ustanova te brojni građani koji su uživali u programu.

Izvor: KKŽ

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci