24 sij 2018

„PORA“ KKŽ USPJEŠNO PROVODI PROJEKT „ATM FOR SMEs“ S CILJEM POBOLJŠANJA PRISTUPA FINANCIRANJU MIKRO PODUZETNICIMA

ATM logo 1

„PORA“ KKŽ u utorak 23. siječnja 2018. godine održala je četvrti po redu sastanak lokalnih dionika u okviru provedbe projekta „ATM for SME’s – pristup mikrofinanciranju za malo i srednje poduzetništvo“. Radi se o projektu koji je odobren u okviru programa suradnje INTERREG EUROPE i financiran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj u ukupnoj vrijednosti 1,622 mil. EUR.

Vodeći partner u projektu je Fejér Enterprise Agency iz Mađarske, a u projektu uz vodećeg partnera sudjeluje još 9 partnera iz 8 europskih država: Ministarstvo za nacionalno gospodarstvo iz Mađarske, Europski poslovni inovacijski centar Burgos (CEEIBurgos) iz Španjolske, KIZ SINNOVA tvrtka za društvene inovacije iz Njemačke, Zaklada za razvoj poduzetništva županije Zala iz Mađarske, Autonomna regija Sardinije iz Italije, Mikrofinanciranje Norveška, Świętokrzyskie Region – Marshal Ured Świętokrzyskie regije iz Poljske, Europska mreža za mikrofinanciranje iz Belgije i „PORA“ KKŽ iz Hrvatske.

Za „PORU“ KKŽ provedba projekta je prigoda da se upoznamo s dobrim praksama u financiranju mikro poduzetnika koje su razvile i koriste europske zemlje, te da u suradnji s ostalim dionicima u Koprivničko-križevačkoj županiji razvijemo i implementiramo nove oblike pružanja financijske potpore mikro poduzetnicima.

Sve sudionike sastanka ispred Koprivničko-križevačke županije uvodno je pozdravio zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je izrazio zadovoljstvo što „PORA“ KKŽ sudjeluje u ovom projektu kao ravnopravan partner agencijama i institucijama iz razvijenih zemalja kao što su Njemačka i Norveška.

Sastanak je vodila voditeljica Odjela za strateško planiranje i regionalni razvoj dr.sc. Tihana Kraljić. Istaknula je da su mikro poduzetnici koji su često i poduzetnici početnici najranjivija skupina poduzetnika kada se govori o pristupu financiranju.

Maja Belković Došen, stručni suradnik za razvojne projekte u „PORI“ KKŽ prezentirala je iskustva sa studijskog putovanja u Poljsku.

Mladima, ženama i nezaposlenima teško je doći do početnog, inicijalnog kapitala za pokretanje poslovanja jer je i 20.000,00 kuna temeljnog kapitala uvećano za ostale troškove osnivanja za mnoge od njih nedostižan iznos. Pokazuje to i trend rasta broja jednostavnih trgovačkih društava koja se osnivaju s temeljnim kapitalom od 10,00 kuna, pa za početak poslovanja treba izdvojiti manje od 1.000,00 kuna.

Mjere koje ima Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta prezentirala je voditeljica Službe za financiranje malog i srednjeg poduzetništva Jasminka Keser. Pri tome je naglasila da ulaskom u Europsku uniju Hrvatska iz nacionalnog proračuna više ne isplaćuje potpore mikro, malim i srednjim poduzetnicima, a da raspoloživa sredstva iz fondova EU mikro poduzetnici u pravilu ne mogu koristiti zbog minimalno utvrđenog iznosa potpore.

Viša stručna savjetnica za zapošljavanje iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci Mateja Feljak prezentirala je provedbu mjera za zapošljavanje koje su provedene na području Koprivničko-križevačke županije u razdoblju od 2011. do 2017. godine. Iz prezentacije se vidi da možemo govoriti o trendu rasta interesa i broja korisnika mjere za samozapošljavanje.

Na kraju je gospođa Silvana Vujnović iz Zadruge za etično financiranje sudionicima sastanka prezentirala prednosti korištenja financijskih sredstava koje zadruga ima na raspolaganju, te planove za osnivanje prve Etične banke u Hrvatskoj. Zadrugari i korisnici sredstava mogu biti fizičke osobe, trgovačka društva, ali i razvojne agencije, gradovi, općine i županije.

Na kraju su se u raspravu uključili i sami lokalni dionici koji su izrazili zadovoljstvo provedbom projekta i informacijama koje su dobili na sastanku.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Projekt je implementiran kroz program Interreg Europe, sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci