11 srp 2016

ODRŽANA 12. PO REDU MANIFESTACIJA DAN POVRĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

U subotu 9. srpnja 2016. godine na lokaciji središnjeg gradskog trga – Zrinskog trga u Koprivnici održana je manifestacija Dan povrća Koprivničko-križevačke županije.

Organizatori manifestacije bili su Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, Savjetodavna služba, Podravka d.d., Hrvatsko agronomsko društvo – Agronomsko društvo Koprivnica, Udruga proizvođača povrća Koprivničko-križevačke županije i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

Dan povrća je jednodnevna manifestacija koja se održava s ciljem promocije proizvođača povrća s područja Koprivničko-križevačke županije i njihovog povezivanja s kupcima, a sastoji se od promotivno-prodajne izložbe povrća, stručnih predavanja i obilaska poljoprivrednih površina zasađenih povrćem.

Manifestaciju je svečano otvorio župan Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Koren, koji se zahvalio svim prisutnima i istaknuo kako će Županija i dalje podržavati i poticati ovakve manifestacije, a uzvanike i prisutne pozdravili su još i zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika gospodin Mišel Jakšić i predsjednik Organizacijskog odbora Dana povrća gospodin Zdravko Matotan, dok su svečanom otvorenju prisustvovali zamjenici župana gospodin Darko Sobota i gospodin Ivan Pal, saborski zastupnik gospodin Damir Felak, predstavnici općina, županijskih ustanova, Obrtničke i Gospodarske komore te brojni posjetitelji.

Svečano otvorenje popraćeno je i kulturno umjetničkim programom, koji su obogatili Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ iz Subotice, Kulturno-umjetničko društvo „Mladi metalac“ Hadžići iz Bosne i Hercegovine, KUD Delovi te KUD „Rudar“ Glogovac.

Na ovogodišnjoj manifestaciji svoje povrće i prerađevine od povrća predstavila su 33 izlagača, proizvođača povrća i predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s područja Koprivničko-križevačke županije.

Nakon završetka stručnog skupa podijeljena su priznanja za tri najljepše uređena izložbena prostora. Prema ocjeni žirija sastavljenog od predstavnika medija treću nagradu za najljepše uređeni štand osvojio je OPG Gašparov Ljubica iz Prugovca, drugo mjesto pripalo je OPG-u Popović Mije iz Herešina, dok je prvo mjesto pripalo OPG-u Turčić Josipa iz Novog Virja.

Dan povrća završio je obilaskom pokusnog polja Razvoja poljoprivrede Podravke na Danici gdje su stvorene prve međunarodno priznate hrvatske sorte povrća.

U okviru manifestacije tiskan je i katalog u kojem je predstavljeno 111 proizvođača povrća s područja Koprivničko-križevačke županije. Predstavljeni su nositelji proizvodnje povrća Koprivničko-križevačke županije s podacima o obiteljskim gospodarstvima, površinama zasađenim pod povrćem, udjelu pojedinih kultura i sorata u proizvodnji, podacima o proizvodnji u zaštićenim prostorima i podacima o tržištu na kojemu se proizvodi plasiraju.

IMG 0033mIMG 0050mIMG 9960mIMG 9979m

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci