21 tra 2010

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA DRAVIS2

 

 

 
U srijedu 21. travnja 2010. godine u Balatonfoldvaru u Mađarskoj održana je početna konferencija projekta DRAVIS2. Projekt je ukupne vrijednosti 337.942,00 eura, provodit će se u slijedećih 16 mjeseci, a odobren je za sufinanciranje na temelju prvog natječaja za podnošenje projektnih prijedloga u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007.-2013.

Cilj projekta je unapređenje sektorske suradnje u području upravljanja katastrofama kroz uvođenje inovativnih tehnologija kako bi se poboljšala zaštita prirode, okoliša i ljudskog života. Aktivnosti će obuhvatiti izradu koncepta razmjene informacija i prekogranične suradnje u području upravljanja katastrofama, treninge o razmjeni informacija, GIS mjerenja u prekograničnom području, dvije zajedničke terenske vježbe i izradu studije sprečavanja šumskih požara.

Ispred Koprivničko-križevačke županije i PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja konferenciji su prisustvovali zamjenik župana gospodin Darko Sobota, savjetnik župana za europske integracije gospodin Ivica Đopar, ravnateljica PORE gđa Melita Birčić, te predstavnice PORE u projektu gđa Gordana Kotarščak i gđa Senada Ranilović, zapovjednik vatrogasne postrojbe Đurđevac gospodin Marijan Kicivoj, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica gospodin Ivan Skec i predstavnik Državnog ureda za zaštitu i spašavanje iz Zagreba gospodin Vilboj Babić.

Konferenciju je otvorio gospodin Gyorgy Heizler, direktor Uprave za upravljanje katastrofama županije Somogy kao predstavnik Vodećeg partnera. Sve prisutne je pozdravio i glavni tajnik županije Somogy gospodin Tamas Voros.

Kratak osvrt na prvi natječaj u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007.-2013. dala je gđa Diana Rozsa, predsjednica Zajedničkog Tehničkog Tajništva iz Budimpešte. Također je posebno naglasila kako je projekt DRAVIS2 po kvaliteti i partnerstvu ocijenjen kao 3. najkvalitetniji projekt od ukupno 42 odobrena projekta. Gđa Rozsa najavila je otvaranje drugog natječaja u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007.-2013., te je u okviru njega predstavila ciljeve i mogućnosti prijave projektnih prijedloga.

 
 
Aktivnosti i ciljeve u projektu DRAVIS2 predstavila je gđa Olga Ulbert, projekt menadžer ispred Vodećeg partnera.

Nakon prvog dijela konferencije održana je konferencija za novinare prilikom koje su zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Sobota i ravnateljica PORE gđa Melita Birčić dali izjave za nekoliko mađarskih i hrvatskih TV, radio i tiskanih medija o ulozi Koprivničko-križevačke županije i PORE u provedbi projekta DRAVIS2.

Ulogu Vodećeg partnera u projektu Uprave za upravljanje katastrofama županije Somogy predstavio je direktor gospodin Gyorgy Heizler. Ulogu Uprave za upravljanje katastrofama županije Baranya predstavio je direktor gospodin Gyorgy Toth. Gospodin Sandor Dobai, predsjednik Nacionalnog udruženja za signalizaciju i infokomunikacije RSOE prezentirao je ulogu RSOE kao projektnog partnera. Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Sobota prezentirao je Koprivničko-križevačku županiju kao partnera u projektu i njenu ulogu u provedbi projektnih aktivnosti. Zatim je gđa Melita Birčić, ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja prezentirala partnerstvo PORE u provedbi projekta DRAVIS2. Zamjenik župana Osječko-baranjske županije gospodin Dinko Burić prezentirao je ulogu Osječko-baranjske županije u provedbi projekta.

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA DRAVIS2

Voditelji radnih paketa u projektu, gđa Olga Ulbert ispred Uprave za upravljanje katastrofama županije Somogy, gospodin Gergely Mezo ispred Nacionalnog udruženja za signalizaciju i infokomunikacije RSOE i gđa Ružica Slišković Bartoloti ispred Osječko-baranjske županije prezentirali su radne pakete u projektu, kao i sve projektne aktivnosti unutar svakog radnog paketa.

Nakon završetka konferencije, održan je sastanak užeg tima projekta na kojem su definirane sve daljnje aktivnosti u projektu, rokovi i projektni zadaci svakog partnera.

Već drugi dan u četvrtak 22. travnja 2010. godine započele su konkretne aktivnosti u projektu, pa je tako održan prvi workshop na kojem su sudjelovali predstavnici svih projektnih partnera, kao i predstavnici vatrogasnih postrojbi grada Osijeka, grada Đurđevca i mađarskih partnera.

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA DRAVIS2

Na workhopu su ispred partnera iz Koprivničko-križevačke županije sudjelovali projekt menadžer ispred Koprivničko-križevačke županije gospodin Ivica Đopar, projektni koordinator ispred PORE Razvojne agencije gđa Senada Ranilović, zapovjednik vatrogasne postrojbe Đurđevac gospodin Marijan Kicivoj, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica gospodin Ivan Skec i predstavnik Državnog ureda za zaštitu i spašavanje iz Zagreba gospodin Vilboj Babić.

 
ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA DRAVIS2
 
Workshop je organiziran s ciljem prezentiranja sustava upravljanja katastrofama s obje strane granice. Predstavnici županije Somogy i županije Baranya prezentirali su mađarski sustav upravljanja katastrofama, nakon čega je gospodin Vilboj Babić iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje iz Zagreba prezentirao rad Centra 112 na državnoj i županijskoj razini u Hrvatskoj. Također je prezentirana web aplikacija razvijena u okviru projekta DRAVIS1, a koja će predstavljati temelj za razvijanje i nadogradnju buduće web aplikacije i sustava razmjena informacija u okviru projekta DRAVIS2. Jedna od tema workshopa bila je i razvijanje studije o prevenciji šumskih požara u pograničnom području, kao i GIS mjerenja koja će se održati u drugoj polovici 2010. godine.

Slijedeći workshop održat će se kroz nekoliko mjeseci u Koprivnici, s ciljem prezentiranja svih provedenih aktivnosti, kao i svih onih koje se trebaju implementirati u slijedećem razdoblju provedbe projekta.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci