12 svi 2011

U OKVIRU PROJEKTA DRAVIS2 ODRŽANA MEĐUNARODNA VATROGASNA VJEŽBA

U četvrtak, 12. svibnja 2011. godine nedaleko Barcsa u Mađarskoj održana je međunarodna vatrogasna vježba u okviru provedbe projekta DRAVIS2. Vježbi su prisustvovali predstavnici svih projektnih partnera, zatim predstavnici Zajedničkog tehničkog tajništva, te predstavnici žurnih službi iz Hrvatske koji imaju dugogodišnju suradnju s Upravom za katastrofe županije županije Somogy.

Ispred Koprivničko-križevačke županije vježbi su prisustvovali Ivica Đopar kao projekt menadžer, Senada Ranilović ispred PORE Razvojne agencije, Ivan Skec i Miroslav Blažotić ispred Državne uprave za zaštitu i spašavanje-Centar 112, te Slavko Tucaković, Krunoslav Kavur i Darko Jalševec ispred Javne vatrogasne postrojbe Grada Koprivnice.

Sve prisutne pozdravio je gospodin Gyorgy Heizler, ravnatelj Uprave za katastrofe županije Somogy kao Vodeći partner u projektu i organizator vježbe, te predstavio sve žurne službe prisutne na vježbi.

 

Vježba je započela u 10,00 sati na prostoru Šumarije županije Somogy nedaleko Barcsa, gdje je bio organiziran operativni stožer za upravljanje i koordinaciju cjelokupnom vježbom. Vježba je započela dojavom o požaru nedaleko operativnog stožera, nakon čega je izvršen pregled zapaljenog područja iz zraka putem bespilotne letjelice. Obavijest o požaru proslijeđena je vatrogasnim postrojbama Grada Barcsa, Pečuha, Virovitice, Sigetvara i Koprivnice. Svi prisutni mogli su pratiti vježbu putem prikaza na ekranu u stožeru, tijekom čega su načelnici i zapovjednici svih uključenih žurnih službi s obje strane granice predstavili svoju opremu kao i ulogu u ovoj vježbi.

Dravis2 

Cjelokupna vježba se kontinuirano prikazivala na ekranu, gdje je bilo moguće pratiti rutu kretanja žurnih službi na posebnim prilagođenim kartama, izrađenim tijekom provedbe projekta DRAVIS2 upravo za namjene koordinacije žurnih službi u akcijama zaštite i spašavanja u pograničnom području. Na taj način javnosti je prezentiran izravan rezultat rada partnera na projektu DRAVIS2, koji će doprinijeti unapređenju odnosa i razvoju međusobne suradnje svih žurnih službi s obje strane granice u zajedničkim akcijama zaštite i spašavanja.

 

Nakon uspješno završene vježbe, održana je konferencija za medije, kao i demonstracija rada vatrogasne opreme uključenih vatrogasnih postrojbi s obje strane granice.

Također je u Barcsu održan i sastanak užeg tima projekta, na kojem su predstavnici svih projektnih partnera razgovarali o preostalim aktivnostima čija provedba slijedi u slijedeća dva mjeseca implementacije projekta, kao i o svim obvezama projektnih partnera vezanim uz izvještavanje i projektni menadžment.

Za ovaj sadržaj odgovorna je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja i on ne može odražavati mišljenje i stajalište Europske unije i/ili Upravljačkog tijela. 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci