26 ruj 2018

AKTUALNOSTI U PRIPREMI I PROVEDBI EU PROJEKATA U PRVOJ POLOVICI 2018. GODINE

jacanje kapaciteta logo 214x153

U utorak, 25. rujna 2018. godine u prostorijama PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, održana je konferencija za medije na temu aktualnosti u pripremi i provedbi EU projekata u prvoj polovici 2018. godine.

Konferenciji su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ Melita Birčić, načelnik Općine Virje Mirko Perok, načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek i ostali suradnici.

Konferenciju za medije otvorio je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je naglasio važnost stručne i savjetodavne pomoći koju Razvojna agencija PORA KKŽ pruža jedinicama lokalne samouprave i drugim županijskim ustanovama.

Ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ Melita Birčić naglasila je kako se intenzivno radi na tome da PORA kao regionalni koordinator pruža tehničku i stručnu pomoć jedinicama lokalne samouprave i ustanovama. U prvoj polovici 2018. godine u provedbi je 12 EU projekata ukupne vrijednosti gotovo 39 milijuna kuna iz područja obrazovanja, poduzetništva i gospodarstva. U suradnji s jedinicama lokalne samouprave u prvoj polovici godine pripremljeno je ukupno 27 projekata ukupne vrijednosti 190 milijuna kuna. Poseban naglasak stavljen je na pripremu projekata na mjeru 7.4. Programa ruralnog razvoja gdje je pripremljeno ukupno osam projekata za sedam jedinica lokalne samouprave u ukupnoj vrijednosti preko 30 milijuna kuna.

Od spomenutih osam projekata, u Općini Kalinovac gradit će se dječji vrtić, u Novom Virju „Kulturno edukacijski centar Miroslav Dolenec – Dravski“, u Općini Koprivnički Ivanec rekonstruirat će se društveni dom, graditi pristupna cesta, parkirališta i pješačke zone, u Legradu turistička infrastruktura na području turističko-rekreacijskog centra Šoderica, dok je Općina Virje je prijavila „Kulturni centar i turističko-informativni centar s ljetnom pozornicom za potrebe kulturnog centra i turističko-informativnog centra“. Općina Hlebine prijavila je rekonstrukciju sportske građevine, a Općina Novigrad Podravski dva projekta – izgradnja pješačke staze te uređenje dječjeg igrališta u Delovima.

Na Program zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara kandidirana su dva projekta ukupne vrijednosti 7,6 milijuna kuna i to za Općinu Virje, koji se odnose na rekonstrukciju knjižnice i zavičajnog muzeja te projekt za Općinu Hlebine, koji se odnosi na rekonstrukciju i sanaciju Galerije naivne umjetnosti. Za prijavu navedenih projekata također je pružena stručna pomoć Razvojne agencije PORE KKŽ.

Načelnik Općine Virje Mirko Perok zahvalio je Razvojnoj agenciji PORI KKŽ na izuzetnoj suradnji i pomoći koju pruža kod prijave i provedbe projekata te najavio nastavak suradnje budući da Općina Virje ima u planu prijavu novih projekata vrijednih više od 20 milijuna kuna.

Načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek naglasio je kako je pomoć Razvojne agencije PORE KKŽ neophodna s obzirom na skroman proračun i ograničene ljudske resurse te naglasio da Općina Novigrad Podravski i dalje računa na pomoć Koprivničko-križevačke županije i Razvojne agencije PORE KKŽ.

U okviru projekta „Jačanje kapaciteta dionika regionalnog razvoja za apsorpciju EU sredstava u KKŽ“ Razvojna agencija PORA KKŽ pruža besplatnu stručnu i savjetodavnu pomoć jedinicama lokalne samouprave i ustanovama. Sukladno tome ravnateljica Melita Birčić pozvala je jedinice lokalne samouprave koje još uvijek nisu koristile navedenu pomoć da se obrate u Razvojnu agenciju PORU KKŽ kako bi se postiglo što uspješnije i učinkovitije privlačenje sredstava.

 

logos 1

„Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj“

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci