25 velj 2019

U OKVIRU PROJEKTA „JAČANJE KAPACITETA DIONIKA REGIONALNOG RAZVOJA ZA APSORPCIJU EU SREDSTAVA U KKŽ“ DJELATNICE PORE OBIŠLE PRIMJERE DOBRE PRAKSE U MAĐARSKOJ I SLOVENIJI

jacanje kapaciteta logo 214x153

U periodu od 20. do 22. veljače 2019. godine djelatnice PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije obišle su primjere dobre prakse u susjednim državama, Mađarskoj i Sloveniji. Budući da je jedan od speifičnih ciljeva projekta „Jačanje kapaciteta dionika regionalnog razvoja za apsorpciju EU sredstava u KKŽ“ i jačanje kapaciteta regionalnih koordinatora za pružanje podrške javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata, ovo studijsko putovanje organizirano je s ciljem boljeg razumijevanja pripreme strateških dokumenata, posebice operativnih programa na kojima se temelji korištenje dodijeljenih sredstava Europske unije za svaku pojedinu zemlju članicu, a na temelju točno određenih prioriteta.

Također, cilj putovanja bio je i vidjeti na koji način druge članice Europske unije, u ovom slučaju Mađarska i Slovenija, odnosno relevantne insttitucije, pripremaju i provode projekte sufinancirane sredstvima Europske unije.

Prvo odredište studijskog putovanja bila je Budimešta, točnije Ministarstvo financija – Upravljačko tijelo za ekonomske razvojne programe gdje su sudionicama detaljno prezentirani Operativni programi i financijski instrumenti koji se u okviru financijske perspektive 2014.-2020. provode u Mađarskoj. Drugi dan putovanja predstavnice PORE prisustvovale su sastanku sa predstavnicima Zaklade za razvoj poduzetništva županije Zala u Zalaegerszegu gdje je bilo riječi o potencijalnim projektnim prijedlozima koji će se prijavljivati na drugi Poziv na dostavu projektnih prijedloga iz INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Predstavnici dviju institucija iskoristili su ovu priliku kako bi razgovarali o mogućim projektnim partnerima s obje strane granice i zajedničkoj suradnji.

Posljednji dan studijskog putovanja predstavnice PORE posjetile su Regionalnu razvojnu agenciju – ljubljanske urbane regije u Ljubljani. Ovaj je posjet bio izuzetno zanimljiv budući da su sudionici sastanka imali prilike detaljno razgovarati o sličnostima i razlikama u načinu funkcioniranja i djelokrugu rada razvojnih agencija u obje zemlje.

U neformalnom dijelu studijskog putovanja, predstavnice PORE posjetile su zgradu Parlamenta u Budimpešti, kao i zgradu Parlamenta u Ljubljani te veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Ljubljani.

 

logos 1

„Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj“

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci