26 ožu 2019

OBILAZAK PRIMJERA DOBRE PRAKSE U POLJSKOJ U OKVIRU PROJEKTA „JAČANJE KAPACITETA DIONIKA REGIONALNOG RAZVOJA ZA APSORPCIJU EU SREDSTAVA U KKŽ“

jacanje kapaciteta logo 214x153

Djelatnice PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije u periodu od 18. do 21. ožujka 2019. godine obišle su brojne primjere dobre prakse u Poljskoj. Studijsko putovanje organizirano je u okviru projekta „Jačanje kapaciteta dionika regionalnog razvoja za apsorpciju EU sredstava u KKŽ“. Budući da je Poljska među najuspješnijim članicama Europske unije po apsorpciji sredstava iz EU fondova, bilo je korisno vidjeti na koji način funkcionira priprema i provedba EU projekata na razini poljskih regija, odnosno vojvodstava.

Djelatnice PORE obišle su Świętokrzyskie regiju, koja se nalazi na jugoistoku Poljske, a sjedište regije je grad Kielce. Prvog dana studijskog putovanja predstavnice iz Hrvatske primili su maršal Świętokrzyskie regije Andrzej Bętkowski i njegovi suradnici, koji su predstavili glavne značajke regije, socioekonomsku situaciju i glavne projekte realizirane fondovima Europske unije.

Osim maršala, održan je i sastanak s gradonačelnikom grada Kielcea Bogdanom Wentom i njegovim suradnicima koji su predstavili projekte kojima je postignut značajan gospodarski razvoj grada, primjerice projekti kojima je u potpunosti razvijena prometna infrastruktura, organiziran javni prijevoz i biciklistička inftasruktura. U nastavku dana održan je obilazak primjera dobre prakse u Kielceu, i to Tehnološki park Kielce te nogometni stadion u Kielceu koji je obnovljen sredstvima Europske unije. Prvi dan studijskog putovanja završen je sastankom u Agenciji za ekonomski razvoj Starachowice.

Drugi dan studijskog putovanja organiziran je obilazak grada Staszówa u kojem su također sredstvima EU realizirani značajni infrastrukturni projekti koji uključuju ulaganja u sportsko-rekreacijski centar, poduzetnički inkubator te revitalizaciju turističkih kapaciteta obližnjeg kupališta. Nakon Staszówa, putovanje je nastavljeno posjetom općini Bogoria, gdje je krajem 2018. godine realiziran veliki infrastrukturni projekt obnove i dogradnje osnovne škole i vrtića, ali i brojni drugi projekti koji uključuju izgradnju prometne infrastruture iz sredstava fondova Europske unije.

Na kraju drugog dana putovanja organiziran je posjet palači Kurozwęki, koja se nalazi u istiomenoj općini. Navedena palača stoljećima je u privatnom vlasništvu nekoliko generacija obitelji, ali je danas i važan turistički kompleks koji turistima nudi broje sadržaje, posebice tijekom toplijih mjeseci. Palača je djelomično, koliko je moguće da se ne bi narušila njena kulturna vijednost, obnovljena sredstvima Europske unije. Studijsko putovanje završeno je posjetom gradiću Chęciny, u kojem se osobito uspješno razvila turistička aktivnost zahvaljajući brojnim ulaganjima preko projekata financiranih fondovima Europske unije.  Ovaj obilazak primjera dobre prakse bio je iznimno koristan, budući da je predstavnicama PORE objašnjeno kako funkcionira priprema i provedba projekata u Poljskoj, počevši od projektne ideje do realizacije. Brojni primjeri koje su domaćini pokazali inspirirali su djelatnice PORE za daljnju pripremu projekata.

 

logos 1

„Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj“

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci