20 lip 2018

U OKVIRU PROJEKTA „AGRISHORT“ ODRŽAN OBILAZAK PRIMJERA DOBRE PRAKSE IZ PODRUČJA KRATKIH OPSKRBNIH LANACA U AUSTRIJI

Agrishort 1

U okviru provedbe projekta „AgriShort“ dana 19. lipnja 2018. godine organiziran je jednodnevni obilazak primjera dobre prakse na području Vulkanlanda u Austriji. Ogranizator obilaska bila je „PORA“ KKŽ, a prisutvovalo je sveukupno 100-injak predstavnika poljoprivrednog sektora (predstavnici projektnih partnera, predstavnici institucija iz područja poljoprivrede, predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača i poljoprivredni proizvođači) s prekograničnog područja Hrvatske i Mađarske.

Tijekom obilaska, sudionici su posjetili mlin ulja u gradiću Fehringu u kojem se proizvodi bučino ulje na tradicionalan način, a u sklopu mlina nalazi se i farmerska trgovina u kojoj se prodaju poljoprivredni proizvodi raznih lokalnih proizvođača. Osim trgovine, navedeni poljoprivredni proizvođači u suradnji s vlasnicima mlina organiziraju i brojne promotivne aktivnosti, od koji se posebno ističe Dan otvorenih vrata koji se tradicionalno održava u rujnu, gdje zajednički predstavljaju svoje proizvode, a u okviru sajma ostvaruje se i suradnja s proizvođačima iz susjednih zemalja.

Nakon toga, za sudionike obilaska u mjestu Hatzendorf organizirano je predavanje g. Michaela Fenda koji je govorio o strategiji razvoja regije Vulkanland s posebnim naglaskom na 3 ključne točke razvoja: kulinarstvo, obrti i zanati te ruralni turizam.

Na kraju, za sudionike je organiziran i posjet proizvođaču poznate vulkanske šunke Volcano gdje su sudionici imali prilike vidjeti razvojni put osnivača ove marke te cjelokupni proces proizvodnje šunke, kao i degustirati istu te posjetiti trgovinu koja nudi navedene mesne prerađevine, ali i proizvode drugih proizvođača iz regije.

Cilj jednodnevnog obilaska bilo je upoznavanje s primjerima dobre prakse vezanim uz suradnju između raznih poljoprivrednih proizvođača kako bi se dodatno učvrstile pretpostavke za uspostavu kratkog opskrbnog lanca koji će unaprijediti poljoprivredni sektor na području Koprivničko-križevačke i Međimurske županije, a koje su već stvorene dosadašnjom provedbom ovog projekta.

Projekt AgriShort financira se u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a ukupne je vrijednosti 206.727,03 EUR-a. Vodeći partner u projektu je Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA, a projektni partneri su „PORA“ KKŽ, LAG Zala termal volgye iz Zalaegerszega i Razvojna agencija regije Balaton „LBDCA“ iz Siofoka.

IMG 7778IMG 7582IMG 7596IMG 7612IMG 7648IMG 7691IMG 7694IMG 7701IMG 7738IMG 7749IMG 7765

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci