01 velj 2018

U OKVIRU PROJEKTA AGRISHORT ODRŽAN TRENING RADNE GRUPE ZA USPOSTAVU KRATKIH OPSKRBNIH LANACA

Agrishort 1

U srijedu, 31. siječnja 2018. godine u Čakovcu, u organizaciji Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA održan je trening radne grupe čija je glavna tema bila „Kako osnovati kratki lanac opskrbe i na koji način pružiti pomoć poljoprivrednim proizvođačima s ciljem stvaranja kvalitetne suradnje“. Treningu je prisustvovalo više od 30-ak sudionika s hrvatske i mađarske strane, i to predstavnika institucija, službi i poduzeća koji rade s poljoprivrednim proizvođačima, a cilj treninga bila je edukacija navedenih sudionika o mogućnostima i načinu formiranja kratkih opskrbnih lanaca kako bi u nadolazećem razdoblju mogli biti što kvalitetnija podrška poljoprivrednim proizvođačima u realizaciji inicijativa vezanih uz uspostavu KOL-ova. „PORA“ KKŽ organizirala je sudjelovanje predstavnika institucija s područja Koprivničko-križevačke županije.

Trening radne grupe održala je gospođa Katalin Kujáni, voditeljica istraživanja u R & D Istraživačkom Centru Sveučilišta Neumann János, koja je sudionicima govorila o važnosti suradnje i temeljnim razlikama između KOL-a i izravne prodaje, relevantnim značajkama svake regije na koje valja obratiti pozornost, izravnim i neizravnim kanalima prodaje u ruralnim regijama, identifikaciji potrošača, poljoprivrednika i raznolikosti proizvoda, koji model KOL-a osnovati kako bi se najkvalitetnije doprinijelo razvoju lokalne ekonomije te izradi kriterija sustava selekcioniranja budućih članovi KOL-a. Sudionici su bili podijeljeni u 4 grupe sukladno županijama koje sudjeluju u projektu (Koprivničko-križevačka i Međimurska županija s hrvatske strane te županija Zala i Somogy s mađarske strane) te su imali prilike za svako obrađeno tematsko područje na praktičan način prepoznati značajke specifične za svoju županiju.

Projekt AgriShort financira se u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a ukupne je vrijednosti 206.727,03 EUR-a. Vodeći partner u projektu je Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA, a projektni partneri su „PORA“ KKŽ, LAG Zala termal volgye iz Zalaegerszega i Razvojna agencija regije Balaton „LBDCA“ iz Siofoka.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci