04 lis 2013

U ĐURĐEVCU ODRŽANA TRODNEVNA EDUKACIJA NA TEMU „VJEŠTINE UPRAVLJANJA PROJEKTOM – PROJECT CYCLE MANAGEMENT” S NAGLASKOM NA STRATEŠKO PLANIRANJE U OKVIRU POTPOGRAMA V.

PORA Razvojna agencija kao regionalni koordinator za područje Koprivničko-križevačke županije u suradnji s LAG-om Podravina u okviru Potprograma V. „Jačanje ljudskih potencijala na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini za učinkovitu pripremu i korištenje fondova Europske unije” Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU održala je dana 01, 02 i 03. listopada 2013. godine u Đurđevcu treću trodnevnu edukacija pod nazivom „Vještine upravljanja projektom – project cycle management” s naglaskom na strateško planiranje.

Edukaciji je prisustvovalo šesnaest djelatnika lokalne i regionalne samouprave te predstavnici udruga i obrazovnih institucija s područja LAG-a Podravine. Cilj edukacije bilo je jačanje kapaciteta djelatnika lokalne i regionalne samouprave te civilnog i obrazovnog sektora s područja LAG-a Podravine za samostalnu pripremu i provedbu projekata sufinanciranih EU sredstvima.

Prva dva dana edukacije bila su posvećena pripremi projekata po metodologiji Project cycle managementa, započelo se uvodom u projektni ciklus te izradom stabla problema i stabla ciljeva temeljenih na konkretnim projektnim idejama polaznika te razradom logičke matrice i proračunom projekta. Potom se polaznicima prezentirao PRAG priručnik o pravilima sekundarne nabave u EU projektima te natječaji za bespovratna sredstva iz EU fondova (Upute za prijavitelje), ukazalo im se na najčešće pogreške u pripremi projekata te su im dani praktični savjeti vezano za izvješčivanje i provedbu EU projekata.

Treći dan seminara prisutne se upoznalo s obilježljima procesa strateškog planiranja u razdoblju 2014-2020, povezanosti strateškog planiranja s proračunom, dionicima u strateškom planiranju, razinama planiranja te im je dan presjek EU/ESI fondova. Ujedno ih se upoznalo s procesom programiranja u RH, te Operativnim programima u RH.

Izvođač seminara bila je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

PCM Djurdjevac1PCM Djurdjevac2PCM Djurdjevac3PCM Djurdjevac4PCM Djurdjevac5

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci