23 ruj 2013

U VUKOVARU ODRŽANA SVEČANA KONFERENCIJA U POVODU PROSLAVE DANA EUROPSKE SURADNJE (ECD) U OKVIRU IPA PREKOGRANIČNOG PROGRAMA MAĐARSKA-HRVATSKA

U povodu proslave Dana europske suradnje (ECD) u okviru IPA Prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, 20. rujna 2013. godine u Vukovaru je održana svečana konferencija na kojoj je prisustvovalo dvjestotinjak uzvanika iz Mađarske i Hrvatske.

Konferencija je ove godine imala još veće značenje, budući da je 2013. godina izuzetno važna godina za ovaj Program, ali i za Republiku Hrvatsku, jer je Republika Hrvatska od 01. srpnja 2013. godine postala ravnopravna članica EU.

Više od 47 miljuna eura, sredstava EU ravnopravno je dodijeljeno kroz financiranje 140 mađarsko-hrvatskih projekata s obje strane granice.

Jedan od brojnih projekata financiranih iz ovog Programa te ujedno i jedan od šest najboljih EU projekata je i projekt EU Compass2, kojeg je na pristupnoj konferenciji u Vukovaru ispred Glavnog korisnika u projektu, predstavila ravnateljica PORE Melita Birčić, koja je ujedno izrazila i zadovoljstvo samom činjenicom da je prepoznata važnost educiranja kadrova za povlačenje sredstava iz EU fondova. Uz navedeni projekt koji je odobren u okviru trećeg poziva IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2007-2013., prezentiran je i projekt I3CT – Crossborder Clustering, kojeg je na konferenciji ispred Glavnog korisnika projekta TIC-a Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, predstavio direktor Ivan Plačko, a u kojem je PORA bila jedan od partnera. Projekt I3CT – Crossborder Clustering odobren je u okviru drugog poziva IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2007-2013.

Svečana konferencija bila je prigoda za nove informacije o Strukturnim i investicijskim fondovima EU, o novom proračunskom razdoblju 2014-2020., kao i promjenama te koristima koje je članstvo u EU donijelo Hrvatskoj.

Dan europske suradnje, inicijativa INTERACT-a koju podržava Europska komisija, proslavljen je 21. rujna 2013. godine, drugu godinu zaredom, ne samo u državama članicama EU, već i šire, a s ciljem prezentiranja rezultata tijekom 20 godina postojanja Europske teritorijalne suradnje.

Pristupna konferencija Vukovar1Pristupna konferencija Vukovar2

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci