11 srp 2013

ODRŽAN SASTANAK SKUPŠTINE LOKALNOG PARTNERSTVA ZA ZAPOŠLJAVANJE KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Dana 11. srpnja 2013. godine, u prostorima PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja u Koprivnici, održan je sastanak Skupštine Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Koprivničko-križevačke županije (u daljnjem tekstu: LPZ-a), na kojem su sudjelovali članovi LPZ-a.

Cilj LPZ-a je povezivanje partnera sa ciljem zajedničkog predlaganja projekata.

Prisutne članove na početku su pozdravile i poželjele im dobrodošlicu, predsjednica LPZ-a gospođa Jadranka Čapalija i gospođa Melita Birčić, ravnateljica PORE i zamjenica predsjednice LPZ-a.

Sastanak je započeo kratkim osvrtom gospođe Čapalije na aktivnosti LPZ-a od njegovog osnivanja do danas. Članovi LPZ-a informirani su o izradi Izvješća o provedbi Strategije razvoja ljudskih potencijala 2011.-2013. koje je izrađeno u veljači 2013. godine za potrebe obrade podataka od strane Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Gospođa Čapalija prezentirala je stanje na tržištu rada KKŽ te je u svom izlaganju iznijela osnovne statističke podatke o nezaposlenosti i zapošljavanju u županiji s naglaskom na rezultate mjera iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja te predstavljanje novih paketa mjera za mlade. Podaci pokazuju da je Koprivničko-križevačka jedna od županija s najvećim povećanjem evidentirane nezaposlenosti u 2013. godini.

Nakon ove prezentacija uslijedilo je izlaganje gospođe Melite Birčić, ravnateljice PORE, koja je istaknula važnost strateškog planiranja te predstojeće aktivnosti i rokove za izradu županijskih razvojnih dokumenata. Gospođa Birčić je u svom izlaganju istaknula kako su kreirani strateški dokumenti osnova za kandidiranje EU projekata i povlačenje EU sredstava te kako se smjernice za njihovu izradu utvrđuju na nacionalnoj razini.

U nastavku je djelatnica PORE, gospođa Marina Šandor Krzarić, predstavila objavljene EU natječaje u okviru IPA IV komponente – Razvoj ljudskih potencijala: “Jačanje socijalnog dijaloga”, “Poboljšanje pristupa tržištu rada za osoba s invaliditetom”, “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, faza 2”, te je prisutne upoznala s prihvatljivim prijaviteljima na navedene natječaje, aktivnostima koje se mogu financirati i raspoloživim sredstvima.

Također, svoja iskustva pri pisanju projektnog prijedloga za prvu fazu natječaja “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja” prezentirala je gospođa Jelena Prđun, djelatnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Križevci.

Sastanak Skupštine bio je ujedno i prilika za najavu otvorenja Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri, koje će se održati 19. srpnja 2013. godine u Koprivnici, kao jedan od 7 takvih centara u Republici Hrvatskoj. Centri su otvoreni u okviru EU projekta „Usluge HZZ-a klijentima: Unaprjeđenje cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i ICT podrška”, sa ciljem uspostave visoko kvalitetnog sustava cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja te pružanja informacija o mogućnostima obrazovanja, stipendiranja, kreditiranja, kretanjima na tržištu rada, zanimanjima, poduzetništvu i sl. Usluge Centra bit će dostupne svim građanima Republike Hrvatske, u skladu s politikom zapošljavanja i dobrom praksom Europske unije.

Skupstina LPZ_1Skupstina LPZ_2Skupstina LPZ_3

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci