08 srp 2013

ODRŽANA 9. PO REDU MANIFESTACIJA DAN POVRĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

U subotu 6. srpnja 2013. godine na lokaciji središnjeg gradskog trga – Zrinskog trga u Koprivnici održana je manifestacija Dan povrća Koprivničko-križevačke županije.

Dan povrća je jednodnevna edukativno-promotivna manifestacija koja se održava s ciljem promocije proizvođača povrća s područja Koprivničko-križevačke županije i njihovog povezivanja s kupcima, a sastoji se od promotivno-prodajne izložbe povrća, stručnih predavanja i obilaska poljoprivrednih površina zasađenih povrćem.

Ovogodišnja 9. po redu manifestacija Dan povrća okupila je 26 izlagača s područja Koprivničko-križevačke županije.

Manifestaciju je u 9,00 sati svečano otvorio župan Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Koren, a uzvanike i prisutne pozdravili su i zamjenik gradonačelnice Koprivnice gospodin Mišel Jakšić i predsjednik Organizacijskog odbora Dana povrća gospodin Zdravko Matotan.

U Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica u vremenu od 10,00 do 12,00 sati održan je stručni skup koji je okupio stručnjake s područja povrtlarstva. Održana su predavanja o aktualnim temama iz područja povrćarske proizvodnje kako slijedi:

• Hrvatski klaster konkurentnosti prehrambeno prerađivačkog sektora, Irena Ečimović, Podravka d.d. Koprivnica;

• Povezivanje povrćara preduvjet opstanka na tržištu, Miroslav Filipović, Poljoprivredna zadruga Virovitiko povrće iz Bušetine;

• Zadruga kao institucionalni oblik povezivanja povrćara Međimurja, Mladen Čonka, Poljoprivredna zadruga Stella iz Donjeg Kraljevca;

• Suvremena oprema i materijali za pakiranje povrća, Ozren Jozić, Nibon pak d.o.o. iz Zagreba;

• Čuvane sorte povrća blago našeg biološkog nasljeđa, Dr.sc. Zdravko Matotan, Podravka d.d. iz Koprivnice;

• Izobrazba profesionalnih korisnika sredstava za zaštitu bilja i redoviti pregled prskalica, Slavko Kopilović, Poljoprivredna savjetodavna služba.

Nakon završetka stručnog skupa podijeljena su priznanja za najljepše uređeni izložbeni prostor Dana povrća 2013. godine. Prema ocjeni žirija u sastavu novinara (Marko Murković, Podravski list; Goran Generalić, Radio Glas Podravine; Ivana Ledinski, Srce TV) treću nagradu za najljepše uređeni štand osvojilo je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivana Tudića iz Kozarevca, druga nagrada dodijeljena je Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Stanislava Strunjaka iz Prugovca, a prvu nagradu osvojio je obrt CIKLAMA vlasnika Maria Santora iz Koprivničkog Ivanca. Nagrade za najljepše uređene štandove, kao i prigodne poklone svim izlagačima osigurale su Koprivničko-križevačka županija i Podravka d.d.

Dan povrća završio je obilaskom povrćarske proizvodnje na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Fabuš u Drnju, gdje su zainteresirani obišli proizvodnju rajčice i paprike u plastenicima, poriluka i krumpira na otvorenom te obilaskom pokusnog polja Razvoja poljoprivrede Podravke na Danici.

U okviru manifestacije Dan povrća tiskan je i katalog u kojem je predstavljeno 110 proizvođaća povrća sa područja Koprivničko-križevačke županije. Predstavljeni su nositelji proizvodnje povrća Koprivničko-križevačke županije s podacima o obiteljskim gospodarstvima, površinama zasađenim pod povrćem, udjelu pojedinih kultura i sorata u proizvodnji, podacima o proizvodnji u zaštićenim prostorima i podacima o tržištu na kojemu se proizvodi plasiraju.

Dan povrca_2013_1Dan povrca_2013_2Dan povrca_2013_3Dan povrca_2013_4Dan povrca_2013_5Dan povrca_2013_6Dan povrca_2013_7Dan povrca_2013_8Dan povrca_2013_9Dan povrca_2013_10Dan povrca_2013_11Dan povrca_2013_12Dan povrca_2013_13Dan povrca_2013_14

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci