08 srp 2013

ODRŽANA PREZENTACIJA NOVOG ZAKONA O POREZU NA DODANU VRIJEDNOST

U ponedjeljak, 08. srpnja 2013. godine s početkom u 10,00 sati u organizaciji HGK Županijske komore Koprivnica, PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, HOK Obrtničke komore Koprivničko – križevačke županije, a u suradnji s Poreznom upravom – Područni ured Koprivnica u prostorima HGK Županijske komore Koprivnica održana je prezentacija novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost (u daljnjem tekstu: Zakona o PDV-u) koji je objavljen 18. lipnja 2013. godine (NN br. 73/13).

Također, osim Zakona o PDV-u, dana 1. srpnja 2013. godine na snagu je stupio i Pravilnik o PDV-u (NN br. 79/13).

Dana 1. srpnja Republika Hrvatska pristupila je EU i zajedničkom tržištu EU koje obuhvaća tržište Republike Hrvatske i tržište ostalih članica EU. Tim tržištem slobodno se kreću usluge, dobra, kapital i osobe bez graničnih kontrola, a temeljem toga u Republici Hrvatskoj uvodi se jedinstven sustav PDV-a usklađen s sustavom PDV-a država članica EU.

Zakon o PDV-u, prisutnim poduzetnicima predstavili su pročelnica Porezne uprave, Područnog ureda Koprivnica, gospođa Željka Bučan i voditelj Odsjeka za nadzor u Područnom uredu Koprivnica gospodin Zdravko Bajsar koji je ujedno i održao ovu prezentaciju.

U svom predstavljanju gospodin Bajsar uvodno je dao kratki pregled novog Zakona o PDV-u i naglasio kako se Zakon mijenja iz temelja, objasnio tko su sve i pod kojim uvijetima obveznici navedenog Zakona i od kada su ga oni obavezni primjenjivati u svom poslovanju.

Također, na prezentaciji je bilo riječi o slijedećem:

– Načela ubiranja PDV-a na području EU;

– Glavne izmjene u sustavu oporezivanja;

– Oporezive transakcije;

– Stjecanje dobara unutar EU;

– Prag stjecanja;

– Trostrani posao;

– Isporuka novih prijevoznih sredstava;

– Isporuka dobara unutar EU;

– Isporuke dobara privatnim osobama;

– Prag isporuke;

– Mjesto oporezivanje usluge;

– RC u tuzemstvu (Reverse Charge);

– Registriranje za potrebe PDV-a;

– Porezni obveznik;

– Porezna stopa;

– Porezna oslobođenja;

– Uvoz/izvoz između država članica;

– Obrasci i podnošenje.

Prezentaciji je nazočilo stotinjak poduzetnika i predstavnika institucija s područja Koprivničko-križevačke županije koji su iskoristili priliku i postavljali pitanja vezana uz ovaj Zakon.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci