12 stu 2012

U OKVIRU TREĆEG NATJEČAJA IPA PROGRAMA PREKOGRANIČNE SURADNJE MAĐARSKA-HRVATSKA 2007-2013. PORI ODOBRENA TRI PROJEKTA

Zaključno s rokom 12. ožujka 2012. godine bio je objavljen treći po redu javni poziv za dostavu projektnih prijedloga u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. Na natječaj su se mogle prijaviti jedinice lokalne i regionalne samouprave, institucije i organizacije civilnog društva iz županija Zala, Somogy i Baranya s mađarske strane granice, te prijavitelji iz Međimurske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije s hrvatske strane granice. Također su u projektnim prijedlozima mogli sudjelovati i prijavitelji iz Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije, ali kao pridruženi partneri.

Na natječaj su zaprimljena ukupno 154 projektna prijedloga s obje strane granice, a nakon ocjenjivanja od strane neovisnih stručnjaka, kao i potvrde od strane Zajedničkog odbora za praćenje, za sufinanciranje i provedbu odobreno je ukupno 39 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 20,7 milijuna EUR.

Ukupno 12 projektnih prijedloga u kojima sudjeluju partneri s područja Koprivničko-križevačke županije odobreno je za sufinanciranje u okviru trećeg natječaja IPA CBC HU-HR, a u njihovoj provedbi kao projektni partneri sudjeluju razne institucije i jedinice lokalne i regionalne samouprave s područja Koprivničko-križevačke županije, ali i partneri iz drugih županija iz Hrvatske i Mađarske.

PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja nastavila je vrlo uspješan niz prijave projektnih prijedloga na natječaje u okviru navedenog programa te je aktivno sudjelovala i u trećem javnom pozivu IPA CBC HU-HR programa.

PORA je u suradnji s partnerima iz Hrvatske i Mađarske sudjelovala u pripremi zajedničkih projektnih prijedloga, te su za početak provedbe i sufinanciranje odobrena ukupno 3 projektna prijedloga. Od toga, po prvi puta u okviru natječaja raspisanih temeljem IPA CBC HU-HR programa, PORA se uspješno prijavila kao Glavni korisnik te joj je za provedbu odobren projekt EU COMPASS2 u kojem sudjeluje Zaklada za razvoj poduzetništva županije Zala iz Mađarske, Trgovačka i industrijska komora županije Zala iz Mađarske, REDEA Regionalna razvojna agencija Međimurje i HGK Županijska komora Varaždin. Projekt je usmjeren na edukaciju dionika s područja javnog, civilnog i privatnog sektora za pripremu i provedbu EU projekata za strukturne fondove EU.

Također, PORA će kao projektni partner sudjelovati i u provedbi projekta INVESTrategy čiji je Glavni korisnik REDEA Regionalna razvojna agencija Međimurje dok su ostali projektni partneri Trgovačka i industrijska komora županije Zala iz Mađarske i AZRA Agencija za razvoj Varaždinske županije. Cilj projekta je jačanje kapaciteta dionika i promocija prekograničnog područja kao lokacije poželjne za strana ulaganja.

Ukupna vrijednost dvaju odobrenih projekata je nešto više od 250.000 EUR. Osim projekata u kojima sudjeluje kao partner s vlastitim proračunom, PORA će također sudjelovati kao partner suradnik u provedbi projekta INVEST-PRO čija je vrijednost nešto veća od 100.000 EUR, a koji će biti usmjeren na promociju i privlačenje ulagača na području turizma u pograničnom području. U navedenom projektu Glavni korisnik je Trgovačka i industrijska komora županije Zala iz Mađarske, dok su ostali projektni partneri Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Trgovačka i industrijska komora županije Somogy iz Mađarske i AZRA Agencija za razvoj Varaždinske županije.

Osim PORE kao partnera u novoodobrenim projektima, partneri s područja Koprivničko-križevačke županije kojima su također odobreni projekti za provedbu su Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, Grad Križevci, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Općina Legrad i Regionalna energetska agencija REA Sjever.

Sukladno najavama iz Zajedničkog Tehničkog Tajništva u Budimpešti, na rezervnoj listi se nalazi velik broj kvalitetnih projekata s visokim brojem bodova, a koji trenutno nisu odobreni za početak provedbe. No ovisno o financijskim mogućnostima u okviru IPA CBC HU-HR programa, za očekivati je kako će tijekom slijedeće godine određeni broj projekata s rezervne liste ipak dobiti mogućnost za provedbu.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci