27 kol 2012

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA EU COMPASS

U okviru provedbe projekta EU Compass, u petak 24. kolovoza 2012. godine u prostorijama Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici održana je završna konferencija projekta EU Compass.

eu1eu2

Projekt EU Compass provodio se u okviru drugog natječaja IPA programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013.

Završna konferencija održana je u organizaciji VIDRE Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, koja je ujedno bila i jedan od partnera u projektu, dok je Glavni korisnik projekta bila Zaklada županije Zala za promociju poduzetništva. Ostali projektni partneri tijekom 12 mjeseci provedbe projekta bili su: PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Gospodarska i industrijska komora županije Zala, Poduzetnički centar županije Somogy i HGK Županijska komora Varaždin.

eu3eu4

Na završnoj konferenciji svima prisutnima uvodno su se obratili gospodin Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije, gospođa Vesna Bedeković, dekanica Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici i gospođa Sanja Bošnjak, ravnateljica VIDRE Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Aktivnosti i rezultate ostvarene tijekom provedbe projekta prezentirao je direktor Zaklade županije Zala za promociju poduzetništva gospodin Nagy Andras.

eu5eu6

Cilj projekta EU Compass bio je promocija pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji te prijenos znanja i iskustva mađarskih partnera u korištenju EU fondova.

Tijekom provedbe projekta EU Compass održana su tri treninga za hrvatske projektne partnere koji su kao EU informatori unaprijedili kapacitete na području pružanja stručne i tehničke podrške i informacija vezanih uz ulazak Hrvatske u Europsku uniju te su organizirana i dva studijska putovanja u Mađarsku na kojima su osim projektnih partnera sudjelovali poduzetnici i predstavnici institucija iz pograničnog područja, a na kojima su mađarski partneri prezentirali konkretne primjere projekata financiranih iz EU fondova.

PORA je u okviru provedbe projekta organizirala ukupno tri info dana i tri radionice na kojima je prezentirala aktualne EU natječaje za 100-tinjak predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora, dok je u srpnju 2012. godine organizirala dvodnevnu radionicu za predstavnike institucija, ustanova i udruga s područja Koprivničko-križevačke županije na temu Upravljanja projektnim ciklusom – PCM.

U Varaždinskoj te Virovitičko-podravskoj županiji također su bile organizirane slične radionice u okviru kojih je više stotina dionika informirano o aktualnim EU natječajima te su imali također priliku educirati se o osnovama Project Cycle Management metodologije, kao nezaobilaznog alata na području pripreme i provedbe EU projekata.

PORA je u okviru provedbe projekta nabavila i EU info kiosk koji svim zainteresiranim dionicima i potencijalnim projektnim partnerima omogućava brz i jednostavan pregled svih relevantnih informacija vezanih uz ulazak Hrvatske u EU kao i informacije vezane uz pripremu i provedbu EU projekata.

Projekt EU Compass jedan je od tri projekta sufinacniranih EU sredstvima u čijoj je provedbi tijekom 2011. i 2012. godine sudjelovala PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, a putem kojeg su predstavnici PORE kao i ostali dionici s područja javnog, privatnog i civilnog sektora iz Koprivničko-križevačke županije imali priliku ojačati svoje kapacitete na području pripreme i provedbe projekata sufinanciranih EU sredstvima, kako bi bili što spremniji za ulazak Hrvatske u EU i korištenje strukturnih fondova EU.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci