09 srp 2012

ODRŽANA 8. PO REDU MANIFESTACIJA DAN POVRĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

U subotu 7. srpnja 2012. godine na već tradicionalnoj lokaciji središnjeg gradskog trga – Zrinskog trga u Koprivnici održana je manifestacija Dan povrća Koprivničko-križevačke županije.

Ovogodišnja 8. po redu manifestacija Dan povrća okupila je 32 izlagača, a u katalogu koji je tiskan u okviru manifestacije predstavljeno je 99 povrćara s područja Koprivničko-križevačke županije. U katalogu su predstavljeni nositelji proizvodnje povrća Koprivničko-križevačke županije s podacima o obiteljskim gospodarstvima, površinama zasađenim pod povrćem, udjelu pojedinih kultura i sorata u proizvodnji, podacima o proizvodnji u zaštićenim prostorima i podacima o tržištu na kojemu se proizvodi plasiraju.

Dan povrća je jednodnevna edukativno-promotivna manifestacija koja se održava s ciljem  promocije proizvođača povrća s područja Koprivničko-križevačke županije, a sastoji se od promotivno-prodajne izložbe povrća, stručnih predavanja i obilaska poljoprivrednih površina zasađenih povrćem.

dan1dan2

Manifestaciju je u 9,00 sati svečano otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Sobota, a uzvanike i prisutne su pozdravili član Organizacijskog odbora Dana povrća gospodin Zdravko Matotan, obnašateljica dužnosti gradonačelnika i zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice gospođa Vesna Želježnjak, zamjenik ravnateljice Poljoprivredno savjetodavne službe gospodin Dario Zagorec i saborski zastupnici gopođa Marija Vukobratović i gospodin Stjepan Milinković.

dan3dan4

U vremenu od 10,00 do 12,00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica održan je stručni skup na aktualne teme iz područja povrćarske proizvodnje kako slijedi:

Organizacija tržišta povrća u EU, proizvođačke organizacije i klasteri;

Tržišni standardi za povrće;

Novosti u primjeni sredstava za zaštitu bilja u proizvodnji povrća;

Zakonska regulativa sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi;

Certifikacija seljačke tržnice.

Nakon završetka stručnog skupa podijeljena su priznanja za najljepše uređeni izložbeni prostor Dana povrća 2012. godine. Prema ocjeni žirija u sastavu novinara (Goran Generalić, Radio Glas Podravine; Lana Kasumović, Srce TV; Sonja Jurlina, Glas Podravine i Andrijana Gregur, HRT), treću nagradu za najljepše uređeni štand osvojilo je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Stanislava Strunjaka, druga nagrada dodijeljena je Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kovačić Monike iz Mikovca, a prvu nagradu osvojio je obrt CIKLAMA vlasnika Maria Santora iz Koprivničkog Ivanca. Nagrade za najljepše uređene štandove, kao i prigodne poklone svim izlagačima osigurale su Koprivničko-križevačka županija i Podravka d.d.

dan5dan6

Dan povrća završio je obilaskom povrćarske proizvodnje u Križevcima, gdje su zainteresirani obišli proizvodnju rajčice, paprike i krastavaca u novim plastenicima tvrtke KTC proizvodnja, trgovina, usluge i putnička agencija d.d. koja se odvija na ukupnoj površini od 3.800 m² u sedam suvremenih plastenika.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci