19 lis 2010

PROJEKT DRAVIS2 – ODRŽAN GIS WORKSHOP U KAPOSVARU

 

GDJE RIJEKE SPAJAJU
 
 
U četvrtak, 21. listopada 2010. godine u Kaposvaru u Mađarskoj održan je workshop na temu GIS sustava u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Radionici su prisustvovali svi projektni partneri: ispred Vodećeg partnera ravnatelj Uprave za katastrofe županije Somogy György Heizler i projekt menadžer Olga Ulbert, ispred Koprivničko-križevačke županije projekt menadžer Ivica Đopar, ispred PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja IT ekspert Gordana Kotarščak, zatim predstavnici Osječko-baranjske županije, Uprave za katastrofe županije Baranya i predstavnici Mađarskog nacionalnog udruženja za signaliziranje i infokomunikacije. Radionici su prisustovali i predstavnici partnera suradnika – Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područni ured Koprivnica i Područni ured Osijek, kao i predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje Centra 112 iz Zagreba.

Na radionici su prezentirani GIS sustavi koji se koriste na području upravljanja katastrofama u Mađarskoj i Hrvatskoj. Predstavnici Uprava za katastrofe županija Somogy i Baranya kao partneri u projektu prezentirali su GIS sustav koji se koristi na regionalnoj razini u Mađarskoj. Predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje iz Zagreba prezentirali su GIS sustav koji se na županijskoj i nacionalnoj razini koristi u Hrvatskoj.

Jedan od ciljeva projekta je izrada zajedničkog GIS sustava u pograničnom području koji će olakšati suradnju žurnih službi, te unaprijediti zaštitu i spašavanje kao i alarmiranje i intervenciju žurnih službi u akcidentnim situacijama uzduž rijeke Drave u Hrvatskoj i Mađarskoj. Jedna od aktivnosti u projektu je izrada zajedničkog GIS sustava koji će svi projektni partneri koristiti kao sredstvo i način komunikacije za alarmiranje i intervenciju na području zaštite i spašavanja u pograničnom području. Stoga su stručnjaci s područja zaštite i spašavanja iz obje zemlje raspravljali o mogućnostima integracije zajedničkog GIS sustava koji će se kao rezultat provedbe projekta DRAVIS2 koristiti u pograničnom području.

 

Projekt DRAVIS2 traje 16 mjeseci, a kao slijedeće aktivnosti koje predstoje u njegovoj daljnjoj provedbi su završetak nabave opreme, GIS mjerenja, te trening o novom sustavu razmjene informacija koji je razvijen tijekom dosadašnje provedbe projekta, a koji će unaprijediti suradnju žurnih službi na području upravljanja katastrofama u pograničnom području. Trening za djelatnike Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područni ured Koprivnica održat će se krajem studenog 2010. godine u Koprivnici.

Za ovaj sadržaj odgovorna je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja i on ne može odražavati mišljenje i stajalište Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci