17 lis 2010

U ĐURĐEVCU ODRŽANI 12. DANI VOĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE 2010.

Dvanaesti Dani voća Koprivničko-križevačke županije održani su 15. i 16. listopada 2010. godine u Đurđevcu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, Grada Đurđevca, Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Turističke zajednice grada Đurđevca, Udruge voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije, Nature Agro d.o.o. i PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja.

 
Cilj manifestacije Dani voća Koprivničko-križevačke županije koja je započela prije dvanaest godina kao savjetovanje za voćare u Đurđevcu u organizaciji Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu je promocija županijskih proizvođača voća i njihovih proizvoda – voća i voćnih prerađevina kao jedne od značajnijih grana poljoprivrede u našoj županiji.
 
Dani voća 2010.
 

I ove je godine prvi dan manifestacije bio posvećen edukaciji voćara za koje je u petak, 15. listopada 2010. u dvorani INA-e u Đurđevcu održan stručni skup na temu „Edukacija proizvođača o integriranoj proizvodnji u cilju njihove kvalitetne pripreme za uvjete poslovanja na EU tržištu“. Skupu je prisustvovalo tridesetak voćara s područja Koprivničko-križevačke županije koji su imali prilike doznati nešto više o standardizaciji i certificiranju proizvodnje voćnih prerađevina, o pravilniku o upisu u Upisnik trgovaca voćem i povrćem, plasmanu proizvoda na tržište, te o uvjetima prodaje na kućnom pragu. Prezentacije su održali gospodin Tomislav Petrović iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja na temu „Integrirana proizvodnja voća u Republici Hrvatskoj“, gospodin Franjo Babić iz Koprivničko-križevačke županije na temu „Pravilnik o upisu u Upisnik trgovaca voćem i povrćem“, gospodin Vladimir Bilek iz Hrvatske poljoprivredne komore na temu „Uvjeti prodaje na kućnom pragu i tržnici“, gospođa Milena Čošić iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije na temu „Praktična provedba HACCP sustava u preradi voća“ te gospodin Senad Dupljak iz AgroTeke – konzaltinga u voćarstvu na temu „GLOBALGAP – sustav kontrole sigurnosti i kvalitete u poljoprivrednoj proizvodnji“.

Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
Izložbeni dio manifestacije održan je u subotu, 16. listopada 2010. na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu gdje je svoje proizvode od voća, popratni materijal za voćarstvo, sadnice, armature za voćnjake, sustave za obranu od tuče, te sustave za navodnjavanje predstavilo ukupno 72 proizvođača voća, dobavljača popratnog materijala u voćarstvu, te udruga iz Koprivničko-križevačke županije, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske, Varaždinske i Grada Zagreba, a njihov broj ove godine bilježi rast od 30% u odnosu na prošlu.
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
Svečanom otvorenju Dana voća prethodilo je otvorenje prigodne izložbe keramike „Dodir jeseni“ autorica Eleonore Grgac i Gorane Grgac Palček u prostoru Gradske knjižnice Đurđevac. Izložbu keramike inspiriranu dodirom jeseni gdje se izmjenjuju motivi voća, cvijeća, anđela i pijetlovi kao simboli Đurđevca otvorio je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
Nakon izložbe, u 10,00 sati na središnjem đurđevačkom trgu upriličeno je i svečano otvorenje manifestacije na kojem su posjetitelje i izlagače pozdravili zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća gospodin Darko Sobota, gradonačelnik grada domaćina gospodin Slavko Gračan, načelnica Odjela za hortikulturu Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu gospođa Višnja Šimunović, savjetnik ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja gospodin Ivan Hodalić i župan Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Koren. Dvanaeste Dane voća otvorila je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva gospođa Tihana Kraljić koja je i uvelike zaslužna za afirmaciju ove manifestacije.
 
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
I ovogodišnji Dani voća ponudili su bogat kulturno umjetnički program na kojem su se predstavile „Đurđevčice“ – ženski vokalni sastav iz Đurđevca, djeca iz Dječjeg vrtića „Maslačak“, iz Osnovne škole „Grgura Karlovčana“ iz Đurđevca, KUD „Grgur Karlovčan“ iz Kalinovca, te KUD „Petar Preradović“ iz Đurđevca, a pridružili su im se i gosti iz Betine, te „Ohridski biseri“ iz Zagreba.
 
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
Uz degustaciju voća i voćnih prerađevina posjetitelji su mogli vidjeti tradicionalni način pečenja pekmeza u izvedbi Foruma žena iz Đurđevca, Udruga voćara i vinogradara Đurđevca prikazala je pečenje rakije, OPG Pandur iz Kozarevca pripremu soka od jabuka, a učenici Obrtničke škole Koprivnica i članovi udruga pekli su kolače od voća. Posebnost ovogodišnjih Dana voća bio je edukativni štand sa sortama jabuka domaćih proizvođača na kojem su stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i članovi Udruge voćara i proizvođača voćnih prerađevina iz Koprivničko-križevačke županije informirali posjetitelje o najzastupljenijim sortama jabuka koje se proizvode u Podravini i Prigorju. Na izložbenom prostoru Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu posjetitelji su kušali i ocjenjivali različite sorte jabuka, a titulu najbolje ponijela je jabuka sorte Elstar.
 
Dani voća 2010.
 
 
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 

Već tradicionalno, kao i svake godine, birana su i tri najljepše uređena štanda što ove godine za ocjenjivački tim u sastavu novinara Podravskog lista, Glasa Podravine i HRT Dopisništva Koprivnica, nije bio nimalo lak zadatak budući da su svi izlagači uložili puno truda kako bi što ljepše uredili štandove i predstavili svoje proizvode, pa je tako priznanje za najljepši štand dobilo OPG Stjepana Bujana iz Đurđevca, drugo mjesto osvojilo je OPG Alojza i Maje Gašparić, a treće Osnovna škola „Grgura Karlovčana“ iz Đurđevca. Nagrade za prva tri mjesta osigurali su Grad Đurđevac, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Natura Agro d.o.o. i Koprivničko-križevačka županija koji su prigodnim darovima razveselili i sve ostale izlagače.

Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
Dani voća 2010.
 
U okviru manifestacije izrađen je i Katalog proizvođača voća Koprivničko-križevačke županije u kojem se predstavilo njih 206.
 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci