02 svi 2022

DODJELA SREDNJOEUROPSKE NAGRADE ZA DRUŠTVENE INOVACIJE SOZIALMARIE

Ove godine dodijeljena je srednjoeuropska nagrada za 15 projekata društvene inovacije SozialMarie.

Glavne nagrade:

  1. nagrada (15.000 eura): Red Flags Slovakia.Digital (Slovačka);
  2. nagrada (10.000 eura): Hobby Lobby (Austrija);
  3. nagrada (5.000 eura): uugot.it TV (Austrija).

Nagrade u vrijednosti od 2.000 eura osvojilo je sljedećih 12 projekata: CHANGES for Women (AT), CITAC – Centre for IT and Alternative Communication (CZ), Die Gesundheitsgreisslerei (AT), European ESOP – Pilot Programme in Slovenia (SI), Feed the Doctors (HU), Gamifactory (SK), Inclusive Cinema (SK), Inclusive Kindergartens (HU), Jump over the Moon (SI), Zidne novine u Kninu (HR), SWALLOW: Healing the Wings (HU), We speak… (AT)

Među nominiranima bilo je 6 hrvatskih društvenih inovacija:

Na natječaj se prijavilo 275 projekata, od kojih je 35 nominirano, a 15 nagrađeno iznosima od 15.000 (1. nagrada), 10.000 (2. nagrada), 5.000 (3. nagrada) i 2.000 eura (daljnjih 12 nagrada).

Glavnu nagradu dobila je slovačka incijativa za transparentnost: Ovogodišnji  pobjednik je slovački projekt Red Flags. Projekt upozorava na ozbiljan problem u više srednjoeuropskih država, a taj je da se novac poreznih obveznika ne troši na učinkovit način, uzrok čemu su korupcija, nerazumijevanje legislative ili pak manjak stručnosti. Red Flags Slovakia.Digital pokrenula je zajednica IT stručnjaka koji prate državne ugovore i novac koji se troši na razne projekte digitalizacije. Red Flags osnažuje javnu raspravu o korupciji i bori se za poštenu i ravnopravnu raspodjelu javnih resursa. 

Druge dvije glavne nagrade otišle su projektima koji su aktivni u polju obrazovanja. Hobby Lobby je program besplatnih tečajeva u okviru kojih učitelji volonteri rade s djecom u bečkim četvrtima gdje mahom žive građani nižeg socijalnog statusa. uugot.it TV nudi mobilnu aplikaciju koja generira tzv. ‚pametne podnaslove’ na odabranom jeziku. Pomoću ove aplikacije nenjemački govornici gledaju austrijske televizijske emisije i ostaju u tijeku s lokalnim događanjima.

SozialMarie je otvorena za inovacije u svim zamislivim društvenim područjima, od socijalne skrbi do tehnoloških inovacija, naravno, s naglaskom na širu društvenu korist i učinak. Nakon svakog natječajnog roka radimo analizu prijavljenih projekata: zanimljivost je da su prijave iz područja obrazovanja ove godine brojčano nadmašile one iz socijalnog rada i skrbi. Slijedi rad na integraciji i osnaživanju potencijala koji dolaze iz društvene raznolikosti, zatim lokalna uprava, područje rada i borbe protiv siromaštva, pa okolišna akcija, pravo i, na koncu, umjetnost i kultura.

Nominirani i nagrađivani projekti iz Hrvatske proteklih su godina dolazili iz svih navedenih područja, ali primjećujemo da su nagradu možda najjače prepoznali ekološki aktivisti i borci za održivost, kao i vrijedni projekti i inicijative posvećene društvenoj integraciji drugačijih, bilo kroz sportske aktivnosti, bilo kroz psihološku podršku i savjetovanje te kroz proizvodne i uslužne djelatnosti. U ovom potonjem smislu je 2022. godina upravo takvih nastojanja jer se čak tri nominacije ističu svojim golemim i dalekosežnim angažmanom za osnaženje “drukčijih”:

  • Zaštitna radionica Srednje strukovne škole Varaždin je poseban program, prvi takve vrste u Hrvatskoj, kroz koji se osobe s invaliditetom i smanjenim radnim sposobnostima zapošljavaju i stječu stručno obrazovanje.
  • Sličnu misiju ima i Humana Nova, organizacija koja osobe s invaliditetom i druge marginalizirane skupine zapošljava na opsežnom projektu ponovne uporabe i reciklaže tekstila. 
  • Senior centar & zajednica stambenih jedinica jačaju međugeneracijsku solidarnost i daju višestranu podršku starijim članovima društva jer im ne samo priskrbljuje priuštive uvjete stanovanja, nego organizira i slobodno vrijeme nudeći im edukativne i kreativne sadržaje. 
  • Sasvim posebno mjesto zauzima Pokret otoka kao platforma bez koje polako ali sigurno postaje nemogućim zamišljati društveni aktivizam i socijalne inovacije na hrvatskim otocima.
  • Hrvatska proteklih nekoliko godina prednjači, međutim, u jednom: spremnošću kojom se upravo umjetnost suočava s gorućim, a okorjelim društvenim problemima – od nacionalizma i ksenofobije, patrijarhata i mizoginije do uništavanja onog dijela kulturne baštine koja se opire tako konstituiranom društvu nasilja i hiperinflacije nebrige. I ove godine dva iznimna projekta progovaraju umjetničkim sredstvima da bi osnažili lokalne zajednice i učinili ih uključivima: projekti Zidne novine u Kninu i Muzej osobnih priča rade kako na individualnim sjećanjima i pripovijedanju, tako i na međusobnim susretima onih skupina i članova zajednice koji bi se inače mimoišli ili možda čak aktivno izbjegavali.
  • Last but not least: U dobrom duhu prekogranične suradnje, koji je lani pogurao mentor Boris Jokić tako što se povezao s austrijskom organizacijom Zukunftslaut, ove je godine slovenski mentor odabrao jedan projekt iz Hrvatske. Jose Antonio Morales bira Muzej osobnih priča.
Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci