15 stu 2017

S PROVEDBOM ZAPOČEO PROJEKT VEC SHARING – HRVATSKO-MAĐARSKA SURADNJA U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU

VEC Sharing

U utorak, 14. studenoga 2017. godine održana je početna konferencija projekta VEC Sharing – Hrvatsko-mađarska suradnja u strukovnom obrazovanju. Glavni korisnik projekta je Obrtnička škola Koprivnica, a partneri su PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Kolping Nagyváthy János osnovna, srednja tehnička i obrtnička škola iz Csurga, Kolping katolička osnovna škola, srednja škola i hostel iz Nagybajoma te Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače. Projekt je odobren u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. kao najbolje ocijenjen projekt u komponenti koja se odnosila na obrazovanje.

Tijekom 16 mjeseci provedbe projekta održat će se brojne aktivnosti. Zanimanja koja su uključena u projekt i koja će se razvijati tijekom njegove provedbe su zavarivač, kuhar, pekar, slastičar i poljoprivrednik. Ono što svakako treba istaknuti je mobilnost učenika i suradnja na području praktične nastave. Za sva navedena zanimanja održat će se dvotjedna praktična nastava u sve 4 uključene partnerske škole. Tijekom dvotjedne prakse, učenici će usvojiti nova znanja i steći nove praktične vještine, a temeljem zajednički izrađenih programa praktične nastave s obje strane granice. Sukladno programu i zanimanju zavarivača koji je već razvijen u partnerskoj strukovnoj školi u Csurgu, sličan program će se tijekom projekta razviti za Obrtničku školu Koprivnica, a koji će biti podloga za daljnji razvoj kurikuluma i zanimanja zavarivač. S tom namjenom će Obrtnička škola Koprivnica nabaviti i vrijednu opremu za opremanje praktikuma zavarivača, u vrijednosti gotovo 15.000 EUR.

Osim zajedničke praktične nastave, održat će se zajednički sportski susreti, zajedničke izložbe, izradit će se i zajednička trojezična kuharica s receptima iz pograničnog područja. Analizirat će se i tržište rada te mogućnosti daljnjeg školovanja i zapošljavanja učenika iz navedenih zanimanja u pograničnom području. Također će PORA održati trodnevnu radionicu za profesore iz Hrvatske i Mađarske na temu pripreme budućih zajedničkih projekata.

PORA sudjeluje u projektu kao stručna i tehnička pomoć tijekom provedbe, a sve projektne aktivnosti i planirane rezultate je ispred svih projektnih partnera predstavila Maja Belković Došen.

Konferenciji su prisustvovali zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predstavnici svih projektnih partnera, task menadžerica projekta u Zajedničkom Tajništvu Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Marian Zelei, ravnatelji škola, predstavnici institucija, profesori i učenici.

U okviru konferencije, u prostorima Obrtničke škole Koprivnica održana je prezentacija strukovnih zanimanja te proizvoda koje rade učenici škole, a također je svoja zanimanja i proizvode predstavila i Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače.

Ukupna vrijednost projekta je 243.545 EUR, a sufinanciranje od strane EU je 85%.

IMG 5724

IMG 5730IMG 5736IMG 5738IMG 5742IMG 5746

IMG 5734

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci