03 stu 2017

U OKVIRU PROVEDBE PROJEKTA AGRISHORT ODRŽANA RADIONICA POD NAZIVOM „JAČANJE KAPACITETA INSTITUCIJA S CILJEM OSNIVANJA KRATKIH OPSKRBNIH LANACA“

agrishort

U četvrtak, 02. studenoga 2017. godine u Čakovcu, u organizaciji Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA održana je radionica pod nazivom „Jačanje kapaciteta institucija s ciljem osnivanja kratkih opskrbnih lanaca“. Radionica je održana u okviru provedbe projekta AgriShort – „Uspostavljanje kratkih lanaca opskrbe i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju“.

U prvom dijelu radionice održano je uvodno izlaganje gdje su predstavljene sve aktivnosti projekta AgriShort, pri čemu je naglasak stavljen na važnost kratkih opskrbnih lanaca u kontekstu lokalnog razvoja. Nakon toga su predstavljeni rezultati istraživanja i preporuke za osnivanje kratkih lanaca opskrbe na području Koprivničko-križevačke i Međimurske županije, te je na kraju prvog dijela radionice održano izlaganje na temu „Uspostava lokalnih sustava proizvodnje hrane i kratkih lanaca opskrbe“.

U drugom dijelu radionice predavanje je održala profesorica Hrane i lokalnog razvoja na Coventry Sveučilištu u Engleskoj Moya Kneafsey, koja je govorila o društveno-ekonomskim učincima kratkih opskrbnih lanaca. Na kraju radionice polaznici edukacije su imali priliku izraditi SWOT analizu na temu mogućnosti uspostave kratkih opskrbnih lanaca u svojoj regiji, pri čemu su identificirane prednosti, slabosti, prilike i prijetnje poslužile kao osnova za izradu Akcijskog plana u kojem su sudionici iznijeli svoje viđenje i prijedloge za uspostavu kratkih opskrbnih lanaca.

„PORA“ KKŽ je kao projektni partner organizirala sudjelovanje 20-ak poljoprivrednih proizvođača s područja Koprivničko-križevačke županije koji su zainteresirani za ovu tematiku.

Projekt AgriShort financira se u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a ukupne je vrijednosti 206.727,03 EUR-a. Vodeći partner u projektu je Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA, a projektni partneri su „PORA“ KKŽ, LAG Zala termal volgye iz Zalaegerszega i Razvojna agencija regije Balaton „LBDCA“ iz Siofoka.

Provedbom projekta AgriShort provest će se obuka predstavnika javnog sektora, nevladinih organizacija i poljoprivrednih proizvođača o kratkim lancima opskrbe, kako bi se na adekvatan način pružila potpora poljoprivrednom sektoru kroz osnivanje kratkih opskrbnih lanaca (KOL) na području Koprivničko-križevačke i Međimurske županije te županija Zala i Somogy u Mađarskoj. Kratki opskrbni lanci (KOL) su inovativni sustavi organiziranja distribucije poljoprivrednih proizvoda na lokalnom tržištu s ciljem uspostave kontakata lokalnih poljoprivrednih proizvođača s lokalnim kupcima.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci