16 lip 2016

U OKVIRU PROVEDBE PROJEKTA VRIJEDNE RUČICE DJECA IZ DJEČJEG VRTIĆA TRATINČICA UPOZNALA STARE ZANATE I OBRTNIKE S PODRUČJA GRADA KOPRIVNICE

logici vrijedne rucice

U okviru provedbe projekta VRIJEDNE RUČICE, 14. lipnja 2016. godine djeca iz Dječjeg vrtića Tratinčica Koprivnica sudjelovala su u jednodnevnom posjetu Udruzi starih zanata u Hlebinama. Posjet je organiziran s ciljem upoznavanja danas polako zaboravljenih, starih tradicionalnih zanimanja. Za djecu iz pet odgojnih skupina vrtića udruga je organizirala upoznavanje sa zanimanjima košaraštva, mlinarstva, užarstva, stolarstva, lončarstva i kovanja. Članovi udruge djeci su pokazali kako se pletu košare, izrađuju predmeti iz gline te poslove kovača, užara, stolara i mlinara.

Također, tijekom svibnja i lipnja 2016. godine, djeca su imala priliku upoznati razne obrtničke djelatnosti s područja grada Koprivnice. Tako su se detaljno upoznali s djelatnostima postolara, kozmetičara, cvjećara, krojača te medičara.

Postolar je upoznao djecu sa alatom koji se koristi u radu te kako se popravljaju tenisice, slomljene pete i poderane cipele. U prostoru kozmetičarskog salona djeca su se upoznala sa poslovima kozmetičara i alatima kojima se koriste u svojem radu, saznali što je pedikura i manikura te važnost voća i povrća u prehrani za očuvanje zdravlja tijela i ljepote izgleda. U okviru posjeta cvjećarnici djeca su se upoznala s imenima cvijeća koje se koristi u aranžmanima, alatima i znanjima koji su potrebni cvjećarima te su saznala kako se pravilno njeguje cvijet. Kod posjeta krojačnici djeca su vidjela kako nastaje haljina od uzimanja mjera od krojenja, šivanja i završnog ukrašavanja haljine. Tijekom posjeta medičaru djeca su vidjela proces nastanka licitarskih ukrasa te degustirali svježe pečene licitare i medenjake.

Projekt VRIJEDNE RUČICE provodi se od srpnja prošle godine te je financiran iz Europskog socijalnog fonda i traje 12 mjeseci. Prijavitelj projekta je Dječji vrtić Tratinčica Koprivnica, a projektni partneri Obrtnička škola Koprivnica te PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Od preostalih projektnih aktivnosti slijedi još organizacija Završne konferencije projekta koja je planirana za srpanj ove godine.

 

logicii

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja.

Za više informacija o EU fondovima www.strukturnifondovi.hr.

Za više informacija o Operativnom programu www.esf.hr.

IMG 5017 copy

IMG 5014 copy

IMG 5011 copy

 

 

 

 

 

IMG 4865 copy

IMG 4891 copy

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci