22 svi 2015

U OKVIRU NOVOG EU PROJEKTA TOURISM4C KREIRANJE ZAJEDNIČKE PREKOGRANIČNE TURISTIČKE RUTE

logo tourism

 

 

 

 

 

 

U četvrtak, 21. svibnja 2015. godine u prostorima Doma komora u Zalaegerszegu održana je Početna konferencija projekta „TOURISM4C – Zajednička promocija pogranične regije kao privlačne turističke destinacije”.

Projekt TOURISM4C je odobren u okviru trećeg javnog poziva IPA programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007.-2013., a s provedbom je započeo 01. svibnja 2015. godine. Cilj projekta je promocija pograničnog područja kao jedinstvenog turističkog proizvoda kroz stvaranje pretpostavki za uspostavu jedinstvene prekogranične turističke rute, a u cilju kreiranja budućeg turističkog klastera. Glavni korisnik u projektu je Zaklada za razvoj poduzetništva županije Zala (ZMVA) iz Mađarske, dok su projektni partneri Gospodarska i trgovačka komora županije Zala iz Mađarske, HGK Županijska komora Varaždin te PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Pridruženi partner u projektu je Koprivničko-križevačka županija. Ukupna vrijednost projekta je 110.730,31 EUR, a projekt traje 12 mjeseci.

Početnoj konferenciji u Zalaegerszegu je prisustvovalo pedesetak sudionika, predstavnika projektnih partnera iz Mađarske i Hrvatske, institucija, gospodarskih subjekata iz turističkog sektora te medija.

Na početku konferencije sve prisutne je pozdravio Ferenc Mazzag, predsjednik Trgovačke i industrijske komore županije Zala dok je radni dio konferencije započeo prezentacijom gradonačelnika Zalaegerszega Zoltana Balaicz koji je predstavio strateške planove razvoja turizma Zalaegerszega. Nakon uvodne prezentacije gradonačelnika, glavna stručna savjetnica Odjela za turizam i ugostiteljstvo Ministarstva nacionalnog gospodarstva Mađarske, Bozzay Andrásné predstavila je smjernice razvoja turizma u Mađarskoj.

U nastavku je Andras Tálos, programski menadžer Zajedničkog tehničkog tajništva prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska iz Budimpešte predstavio novi Operativni program za period 2014.-2020. Prezentacija je ispred hrvatskih predstavnika započela predstavljanjem Koprivničko-križevačke županije te PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja od strane Senade Ranilović iz PORE, dok je Silvije Jerčinović ispred Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima prezentirao odrednice modela destinacijskog menadžmenta Koprivničko-križevačke županije. Uslijedila je prezentacija Renate Papec koja je ispred HGK Županijske komore Varaždin predstavila Varaždinsku županiju kao turističku destinaciju. Ispred dionika s područja Koprivničko-križevačke županije, konferenciji je prisustvovao voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i europske fondove Vladimir Šadek te direktor Ureda Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc.

U zadnjem dijelu konferencije je Peter Bánhegyi, direktor poduzeća Sport i turizam d.o.o. iz Zalaegerszega prezentirao manifestacije i objekte za sport i rekreaciju grada Zalaegerszega, nakon čega je na samom završetku konferencije Andras Nagy, direktor Zaklade za razvoj poduzetništva županije Zala, ispred Glavnog korisnika predstavio projekt TOURISM4C te sve projektne aktivnosti.

Projektne aktivnosti obuhvaćat će istraživanje interesa dionika iz sektora turizma u pograničnom području o zajedničkoj suradnji te stvaranju pretpostavki za potencijalni turistički klaster. Nakon istraživanja interesa, na temelju dobivenih inputa kreirat će se zajednička online baza turističkih dionika u pograničnom području te trojezični turistički vodič. U okviru provedbe projekta organizirat će se i provesti niz radionica za dionike u sektoru turizma u pograničnom području, a s ciljem razmjene znanja i iskustava o turističkoj promociji te o prednostima udruživanja u turistički klaster. Također, u okviru provedbe projekta promovirat će se pogranično područje kao jedinstvena turistička destinacija putem zajedničke organizacije sudjelovanja na sajmovima te studijskim putovanjima u Mađarskoj i Hrvatskoj, a s ciljem upoznavanja primjera dobre prakse udruživanja u turizmu i promocije turističkih ruta.

Nakon Početne konferencije projekta održan je i prvi koordinacijski sastanak svih projektnih partnera na kojem su dogovoreni daljnji koraci u provedbi projekta, odnosno definirane prioritetne aktivnosti koje će se odraditi u prvom izvještajnom razdoblju.

IMG 0407

IMG 0409

IMG 0417

IMG 0434

IMG 0435

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eu

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci