06 lis 2014

ODRŽANI 16. DANI VOĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Dani voća Koprivničko-križevačke županije, najznačajnija manifestacija posvećena voćarskoj proizvodnji u našoj županiji, održana je 03. i 04. listopada 2014. u Đurđevcu.

Organizatori manifestacije su Koprivničko-križevačka županija, Grad Đurđevac, Poljoprivredna savjetodavna služba, Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica grada Đurđevca i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

Šesnaesti po redu Dani voća Koprivničko-križevačke županije okupili su na Trgu svetog Jurja, 76 proizvođača voća i voćnih prerađevina s područja Koprivničko-križevačke, Međimurske i Virovitičko-podravske županije.

Prvi dan manifestacije i ove godine bio je posvećen edukaciji voćara. Stručni skup je održan u petak, 3. listopada 2014. u Hotelu Picok u Đurđevcu. Prisutni su imali prilike saznati više o Mjerama ruralnog razvoja u voćarstvu, fiskalizaciji u voćarstvu, ulozi Carine u nadzoru trgovine voća i voćnih prerađevina, utjecaju natprosječnih količina oborina na razvoj bolesti u voćnjaku, Hrvatskom modelu izravnih plaćanja u programsko-financijskom razdoblju 2015. – 2020. te o projektu „Klik na domaće” kojeg provodi LAG Podravina s ciljem povezivanja lokalnih proizvođača s kupcima.

Izložbeno-prodajni dio manifestacije održan je u subotu 04. listopada 2014. godine na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu gdje su izlagači predstavili svoje voće, proizvode od voća te repromaterijal za voćarstvo.

Svečano otvorenje manifestacije održano je u 10,00 sati na središnjem đurđevačkom trgu. Manifestaciju je otvorio zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća Darko Sobota koji je tom prilikom čestitao voćarima što i u vremenima kada je teško baviti se poljoprivredom stvaraju izrazito kvalitetne proizvode. Osim zamjenika župana prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Grada Đurđevca Kristina Benko Markovica te Slavko Kopilović, rukovoditelj Podružnice Koprivničko-križevačke županije Poljoprivredne savjetodavne službe.

Osim prodajno-izložbenog dijela programa, brojni posjetitelji mogli su vidjeti prikaz tradicionalnog načina pečenja pekmeza i rakije, a u okviru kulturno umjetničkog dijela manifestacije nastupili su polaznici Dječjeg vrtića „Maslačak” iz Đurđevca, Ženski vokalni sastav Đurđevčice, učenici prvog i trećeg razreda Osnovne škole „Grgur Karlovčan” iz Đurđevca, KUD „Petar Preradović” iz Đurđevca, KUD „Širine” iz Novog Virja, KUD „Prugovac” iz Prugovca, tamburaši KUD-a „Zvirišće” iz Šemovaca te članovi Udruge cimbalista Hrvatske.

Prema ocjenama žirija u sastavu predstavnika medija odabrana su i tri najljepše uređena štanda. Za najbolje uređeni izlagački prostor nagradu je dobio OPG Ivan Lasić iz Carevdara, dok je drugo mjesto pripalo OPG-u Ljubice Gašparov iz Prugovca, a treće OPG-u Zdenke Horvatić iz Cvetkovca.

Ove je godine po prvi puta organizirano i ocjenjivanje voćnih sokova različitih vrsta voća za koje je uzorke osiguralo pet proizvođača voćnih sokova – Obrt Jara, OPG Čižmešija, OPG Grčić, OPG Markov i OPG Pandur, a najboljim voćnim sokom na području Koprivničko-križevačke županije proglašen je sok od jabuke.

Ovogodišnji Dani voća bili su humanitarnog karaktera. Posjetitelji su na štandu Strukovne škole Đurđevac kupnjom bonova mogli sudjelovali u humanitarnoj akciji te degustirati kajganu sa slaninom i palačinke s pekmezom. Sva prikupljena sredstva u humanitarnoj akciji namijenjena su izgradnji lifta za potrebe osoba s invaliditetom u Poslovnom centru u Đurđevcu.

U sklopu manifestacije, Udruga žena s bolestima dojke „Narcise” iz Đurđevca u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke provela je akciju obilježavanja Dana ružičaste vrpce s ciljem edukacije i prevencije ranog otkrivanja raka dojke.

U okviru manifestacije tiskan je i katalog Dana voća u kojem se predstavilo 249 proizvođača voća s područja Koprivničko-križevačke županije. Uz kontakt podatke i fotografiju poljoprivrednog gospodarstva, navedene su i vrste voća, sortiment, broj sadnica te zasađene površine pod voćnim kulturama.

 

IMG 3772IMG 3755IMG 3749

 

IMG 3756IMG 3766IMG 3774

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci