01 ruj 2014

ODRŽAN ZAJEDNIČKI NASTUP PODUZETNIKA S PODRUČJA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE NA 9. MEĐUNARODNOM VOĆARSKOM SAJMU U DONJEM KRALJEVCU

U subotu, 30. kolovoza 2014. godine završen je 9. po redu Međunarodni voćarski sajam u Donjem Kraljevcu.

Organizator sajma bila je Općina Donji Kraljevec, suorganizatori su bili Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Poljoprivredna savjetodavna služba, dok su pokrovitelji sajma bili Ministarstvo poljoprivrede i HGK Županijska komora Čakovec.

Sajam je u petak 29. kolovoza 2014. u 10 sati svečano otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, dok su prisutne pozdravili i načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, predstavnik Organizacijskog odbora Međunarodnog voćarskog sajma i zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović te župan Međimurske županije Matija Posavec.

U okviru izložbeno-prodajnog dijela sajma izlagane su voćne sadnice, svježe i sušeno voće, voćne prerađevine, specijalizirani strojevi za proizvodnju i zaštitu voća, sistemi za navodnjavanje, sistemi za obranu od tuče, sistemi za obranu od mraza, sistemi za skladištenje i čuvanje voća, strojevi za preradu voća te zaštitna sredstva i specijalizirana gnojiva.

Za vrijeme održavanja sajma organizirani su i različiti popratni sadržaji kao što su degustacija vina međimurskog vinogorja te gastronomska ponuda autohtonih jela i proizvoda.

U okviru okruglog stola Hrvatske voćarske zajednice na temu: „Procjena berbe, problemi u voćarstvu u RH” dat je osvrt na položaj hrvatskog voćarstva i ostalih grana poljoprivrede u okviru Europske unije, posebice u pogledu cijene voća i jake konkurencije.

Posjetitelji su mogli prisustvovati i nizu stručnih predavanja na aktualne teme iz područja voćarstva koje su održali stručnjaci s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta iz Novog Sada, Poljoprivrednog instituta Osijek te Poljoprivredne savjetodavne službe, a teme ovogodišnjih stručnih predavanja bile su kako slijedi:

– Voćarstvo u programu ruralnog razvoja 2015.-2020.;

– Gnojidba voćaka;

– Nove sorte i uzgoj lupinastih voćnih vrsta: orah, lijeska i kesten;

– Udruživanje i zajednički plasman na tržištu-primarni cilj proizvođača lješnjaka u budućnosti;

– Što treba znati kod gnojidbe nasada lijeske;

– Štetni organizmi lijeske – mogućnosti i ograničenja njihova suzbijanja;

– Isplativost uzgoja lijeske;

– Intenzivni uzgoj aronije;

– Zašto saditi aroniju.

PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja je i ove godine u okviru programa promidžbe Koprivničko-križevačke županije organizirala zajednički nastup poduzetnika s područja Koprivničko-križevačke županije. Na ukupno 24 m² unutarnjeg izlagačkog prostora predstavilo se 9 izlagača s područja Koprivničko-križevačke županije kako slijedi:

1. „TEPKA” Proizvodnja voćnih rakija i likera, vl. Đorđević Boris, Koprivnica

2. OG BLAŽ PANDUR, Kozarevac

3. BIO PARTNER d.o.o., Koprivnica

4. OPG HORVATIĆ ZDENKA, Cvetkovec

5. S.K.I.M.T. d.o.o., Križevci

6. OPG PLATUŽIĆ, Križevci,

7. MULTI NATURA j.d.o.o., Peteranec

8. OPG LASIĆ IVAN, Carevdar

9. OPG IVAN SMILJANIĆ, Koprivnica

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci