07 srp 2014

ODRŽANA 10. PO REDU MANIFESTACIJA DAN POVRĆA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

U subotu 5. srpnja 2014. godine na lokaciji središnjeg gradskog trga – Zrinskog trga u Koprivnici održana je manifestacija Dan povrća Koprivničko-križevačke županije.

Dan povrća je jednodnevna manifestacija koja se održava s ciljem promocije proizvođača povrća s područja Koprivničko-križevačke županije i njihovog povezivanja s kupcima, a sastoji se od promotivno-prodajne izložbe povrća, stručnih predavanja i obilaska poljoprivrednih površina zasađenih povrćem.

Manifestaciju je u 9,00 sati svečano otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Sobota, a uzvanike i prisutne pozdravili su gradonačelnica Grada Koprivnice i saborska zastupnica gospođa Vesna Želježnjak i predsjednik Organizacijskog odbora Dana povrća gospodin Zdravko Matotan. Svečano otvorenje popraćeno je i kulturno umjetničkim programom u izvedbi Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec.

Ovogodišnja 10. po redu manifestacija Dan povrća okupila je 35 izlagača s područja Koprivničko-križevačke županije koji su svoje povrće i prerađevine od povrća izložili na izložbeno-prodajnim štandovima te privukli veliki broj prolaznika i kupaca.

U Pučkom otvorenom učilištu Koprivnica u vremenu od 10,00 do 12,00 sati održan je stručni skup koji je okupio stručnjake i proizvođače s područja povrtlarstva. Ovogodišnje teme predavanja bile su: gnojidba povrća vodotopivim gnojivima, gnojidba u stresnim uvjetima, gnojidba u intenzivnom uzgoju te utjecaj stresa na fiziološke poremećaje razvoja povrća. Ujedno je predstavnik Ministarstva poljoprivrede gospodin Marin Kukoč predstavio prijedlog nacrta Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020.

Nakon završetka stručnog skupa podijeljena su priznanja za najljepše uređeni izložbeni prostor Dana povrća 2013. godine. Prema ocjeni žirija u sastavu novinara treću nagradu za najljepše uređeni štand osvojilo je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Erhatić Matije iz Prugovca, druga nagrada dodijeljena je Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Mihaljević Ivice iz Kozarevca, a prvu nagradu osvojio je obrt CIKLAMA vlasnika Maria Santora iz Koprivničkog Ivanca. Nagrade za najljepše uređene štandove, kao i prigodne poklone svim izlagačima osigurale su Koprivničko-križevačka županija i Podravka d.d.

Dan povrća završio je obilaskom povrćarske proizvodnje na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Pajska iz Kloštra Podravskog i Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Strunjak iz Prugovca.

U okviru manifestacije Dan povrća tiskan je i katalog u kojem je predstavljeno 111 proizvođača povrća s područja Koprivničko-križevačke županije. Predstavljeni su nositelji proizvodnje povrća Koprivničko-križevačke županije s podacima o obiteljskim gospodarstvima, površinama zasađenim pod povrćem, udjelu pojedinih kultura i sorata u proizvodnji, podacima o proizvodnji u zaštićenim prostorima i podacima o tržištu na kojemu se proizvodi plasiraju.

IMG 3229IMG 3231IMG 3249 copyIMG 3233IMG 3251IMG 3264IMG 3263IMG 3268IMG 3241

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci