16 sij 2014

ODRŽANA KONFERENCIJA PROMOCIJE ULAGAČKIH POTENCIJALA PREKOGRANIČNOG PODRUČJA U OKVIRU PROVEDBE PROJEKTA INVESTrategy

U organizaciji PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja u srijedu, 15. siječnja 2014. godine u restoranu „Štagelj” u Koprivnici održana je Završna konferencija „Promocija ulagačkih potencijala prekograničnog područja” u okviru projekta INVESTrategy.

Projekt INVESTrategy je odobren za sufinanciranje u okviru trećeg javnog poziva IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013, a ima za opći cilj povećati priljev izravnih stranih ulaganja u pogranično područje hrvatskih županija – Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, te mađarske županije Zala. Ukupna vrijednost projekta iznosi 166.179,78 EUR-a, a projekt traje 12 mjeseci.

Na početku konferencije ispred domaćina sve prisutne je pozdravila gđa. Melita Birčić, ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, te zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije g. Ivan Pal. Pozdravne riječi još su uputili i zamjenik župana Međimurske županije g. Zoran Vidović, te zamjenik župana Varaždinske županije g. Alen Kišić koji su izrazili zadovoljstvo na kraju uspješne provedbe još jednog u nizu projekata sufinanciranih iz EU fondova i rezultata ostvarenih projektom te naglasili dobru međužupanijsku suradnju svih partnera i suradnika uključenih u projekt.

Radni dio konferencije započeo je s prezentacijom IPA programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska koji je predstavila gđa. Andrea Kakas, programski menadžer pri Zajedničkom tehničkom tajništvu u Budimpešti.

Zatim je g. Jako Horvat, predstavnik vodećeg partnera, Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA, prezentirao projektnu ideju i dosadašnje aktivnosti u privlačenju ulaganja. Gđa. Sanja Peharda, predstavnica Agencije za razvoj Varaždinske županije AZRA je predstavila projektne aktivnosti i identificirane ključne sektore u regiji za privlačenje stranih ulaganja. Nadalje, gđa. Tamara Kopričanec, predstavnica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja govorila je o rezultatima projekta te o mogućnostima zajedničkog nastupa regije prema potencijalnim investitorima.

Ulagačke potencijale mađarske Županije Zala prezentirala je gđa. Siman Erica iz Gospodarske i industrijske komore županije Zala, a primjer dobre prakse u osiguranju pretpostavki za privlačenje izravnih stranih ulaganja predstavio je g. Božidar Vrabelj, načelnik općine Koprivnički Ivanec.

Kao najznačajnije rezultate projekta izdvajamo izrađene Marketinške strategije za privlačenje inozemnih ulaganja 2014-2020. za sve županije partnere, kao i Akcijske planove za implementaciju strategije za razdoblje 2014-2017. godine, trojezične Brošure za promociju ulaganja za sve županije partnere i web stranicu http://investcro-hu.com. Tim rezultatima svakako treba dodati ojačane kapacitete za privlačenje stranih ulaganja na lokalnoj razini. Kroz radionice i ostale aktivnosti u projektu nova stručna znanja i kompetencije steklo je ukupno 230 dionika ključnih za privlačenje izravnih stranih ulaganja iz Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Županije Zala.

Ovom konferencijom obilježen je završetak projektnih aktivnosti od strane hrvatskih partnera, dok će se sljedećeg tjedna, 21. siječnja 2014., obilježiti završetak projekta i u Mađarskoj, u Zalaegerszegu.

IMG 1889IMG 1909

IMG 1888

IMG 1881

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci