13 pro 2013

ODRŽANA RADIONICA „IZRAVNA STRANA ULAGANJA KAO PREDUVJET ZA JAČANJE KONKURENTNOSTI ŽUPANIJSKOG GOSPODARSTVA“ U OKVIRU PROVEDBE PROJEKTA INVESTrategy

U okviru provedbe projekta INVESTrategy koji je odobren za sufinanciranje u okviru trećeg javnog poziva IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. u organizaciji PORE, dana 12. prosinca 2013. godine održana je radionica na temu „Izravna strana ulaganja kao preduvjet za jačanje konkurenentosti županijskog gospodarstva.”

Na početku radionice ravnateljica PORE Melita Birčić prisutnim predstavnicima JLS-a i institucija, predstavila je projekt INVESTrategy, koji ima za cilj povećati priljev izravnih stranih ulaganja u pogranično područje hrvatskih županija – Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije te mađarske županije Zala.

Nakon uvodnog dijela, uslijedile su prezentacije predstavnika Agencije za investicije i konkurentnosti, odnosno Službe za realizaciju i podršku investicijskim projektima, Bojana Batinića i Roberta Blažinovića, koji su prisutnima predstavili cijeli proces privlačenja investitora, postupak i period donošenja odluke o investiranju u zemlju do organizacije posjeta samim lokacijama za investiranje. Također prezentirana je i baza zona kao jedan od alata u privlačenju investitora u Republiku Hrvatsku, a koji na jednom mjestu omogućava pregled lokacija za investiranje sa svim potrebnim parametrima. Predstavnici Agencije su osim navedenog predstavili i djelokrug rada Agencije, kao i ostalih institucija u sektoru privlačenja izravnih stranih ulaganja poput HAMAG INVEST-a i CEI-a.

U nastavku radionice kao primjer dobre prakse u osiguranju pretpostavki za privlačenje izravnih stranih ulaganja, načelnik Općine Koprivnički Ivanec, Božidar Vrabelj, prisutnima je predstavio poslovnu zonu Koprivnički Ivanec s mogućnostima i prilikama koje ona nudi potencijalnim ulagačima te kratko opisao sam proces kroz koji je Općina Koprivnički Ivanec prolazila da bi privukla ulagače. Predstavljen je i promotivni film Grada Križevaca o njihovim poslovnim zonama i mogućnostima koje nude ulagaču kao jedan od marketinških alata u privlačenju investitora.

Radionica je završila prezentacijom Zakona o unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture, koju je održala predstavnica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja.

Ova radionica samo je jedna od aktivnosti na jačanju kapaciteta lokalnih stručnjaka za privlačenje direktnih stranih ulaganja kao preduvjeta za jačanje konkurentnosti županijskog gospodarstva.

IMG 1851IMG 1856IMG 1860

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci