19 ruj 2013

MOGUĆNOSTI KORIŠTENJA SREDSTAVA EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA (ESF)

Dana 18. rujna 2013. godine u Ministarstvu turizma predstavnici Ministarstva turizma i Ministarstva rada i mirovinskog sustava održali su partnerske konzultacije i prezentirali mogućnosti korištenja sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF).

Europski socijalni fond usmjeren je prema projektima poboljšanja pristupa zapošljavanju i održivom uključivanju u tržište rada, jačanju socijalnog uključivanja i integracije osoba kojima je otežan pristup tržištu rada te jačanju ljudskog kapitala. Razvoj i jačanje ljudskih potencijala u turizmu jedan je od ključnih dijelova Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine te mogućnosti financiranja turističkih projekata koje pruža ovaj fond predstavljaju smjer u procesu dodatnog jačanja kvalitete hrvatskog turizma.

Natječaje i buduće mogućnosti u okviru ESF-a predstavila je Katarina Ivanković-Knežević iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, upravljačkog tijela Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala. U posljednjem kvartalu 2013. i prvom kvartalu 2014. godine, natječaji iz Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala ESF-a odnosit će se na poticanje pristupa održivom zapošljavanju i prilagodljivosti radne snage, jačanju socijalnog uključivanja skupina s posebnim potrebama, jačanju ljudskog kapitala u obrazovanju te istraživanju i razvoju, kao i jačanju uloge civilnog društva s ciljem boljeg upravljanja te na tehničku pomoć.

Investicijski prioriteti u financijskom razdoblju 2014-2020. godine bit će određeni ovim tematskim ciljevima:

Promicanje zapošljavanja i podrške mobilnosti radne snage,Promicanje socijalnog uključivanja i borba protiv siromaštva iUlaganje u obrazovanje, vještine i cjeloživotno učenje.

U okviru ovih ciljeva, bit će omogućeno povezivanje turističkih poslovnih subjekata s tržištem rada, ulaganje u prilagodbu postojećih smještajnih kapaciteta i drugih turističkih prostora za posebne socijalne skupine, primjerice osoba s invaliditetom te promocija i obrazovanje osoba za rad s posebnim skupinama ljudi i ulaganje u centre kompetencije za strukovno obrazovanje u turizmu, razvoj školskih hotela za stjecanje praktičnog iskustva i poslovnih inkubatora.

Uz predstavnike ministarstava turizma i rada i mirovinskog sustava, na sastanku su sudjelovali predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora koji imaju interes u području obrazovanja i zapošljavanja u turizmu, između ostaloga, iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, sustava turističkih zajednica, razvojnih agencija, strukovnih udruga, obrazovnih ustanova i županija.

MOGUĆNOSTI KORIŠTENJA SREDSTAVA EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA U SEKTORU TURIZMA MOŽETE POGLEDATI OVDJE

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci