01 srp 2013

PORA SVEČANO OBILJEŽILA DAN ULASKA REPUBLIKE HRVATSKE U EUROPSKU UNIJU

PORA Razvojna agencije Podravine i Prigorja je povodom obilježavanja ulaska Republike Hrvatske u EU dana 01. srpnja 2013. godine organizirala Dan otvorenih vrata PORE i jednodnevnu radionicu u okviru provedbe projekta EU Compass 2 na temu: Raspoloživi fondovi za financiranje projekata nakon ulaska Republike Hrvatske u EU.

Radionici je prisustvovao župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, predstavnici jedinica područne (regionalne) i lokalne samouprave, predstavnici gospodarske i obrtničke komore, institucija te poduzetnici s područja Koprivničko-križevačke županije – ukupno 50 sudionika.

Na početku radionice prisutnima se pozdravnim riječima obratila ravnateljica PORE Melita Birčić te župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji je pohvalio uključenost velikog broja institucija u partnerstva vezana uz EU fondove, a osvrnuo se i na ulazak Republike Hrvatske u EU: „Hrvatska može i treba zadržati sve svoje posebnosti unutar europske obitelji, a u novim okolnostima trebamo se prilagoditi činjenici da smo sada dio jedne nove zajednice i živjeti prema europskim standardima. Jasno je da moramo još puno toga naučiti, ali vjerujem da smo dobro iskoristili vrijeme pripreme i da smo spremni za ono što dolazi. Želim istaknuti i velik intelektualni kapital kojeg posjedujemo i koji ćemo tek sada iskoristiti u svojem punom opsegu.”

Nakon uvodnog obraćanja župan Darko Koren je simboličnom gestom puštanja 28 balona s balkona PORE  obilježio ulazak Republike Hrvatske u EU.

U nastavku je ravnateljica Melita Birčić sudionike upoznala s dosadašnjim iskustvom PORE u pripremi i provedbi EU projekata i organizaciji i održavanju edukacija za sve dionike s ciljem jačanja znanja o pripremi i provedbi EU projekata. PORA je u proteklom razdoblju provela 15 EU projekata sveukupne vrijednosti 4 mil. EUR-a te organizirala i odradila niz edukacija, seminara i radionica kojima je nazočilo preko 2000 sudionika s područja Županije. 

U nastavku radionice je održana prezentacija na temu „Raspoloživi EU fondovi nakon ulaska Republike Hrvatske u EU”, predstavljen je i sustav programiranja u RH za razdoblje od 2014. do 2020. godine te razlike između pretpristupnih fondova i nadolazećih strukturnih fondova.

Trenutno su otvorena tri natječaja u okviru IPA IV. komponente ljudskih potencijala; “Jačanje socijalnog dijaloga”, “Poboljšanje pristupa tržištu rada za osoba s invaliditetom”, “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, faza 2” te se prisutne upoznalo s prihvatljivim prijaviteljima na navedene natječaje, aktivnostima koje se mogu financirati te raspoloživim sredstvima.

Predstavljena je i LEADER inicijativa te LAG Podravina koji je osnovan na inicijativu grada Đurđevca i okolnih općina, a uz stručnu i teničku pomoć  PORE. LAG Podravina upravo je danas, 01. srpnja 2013. godine primio odluku o odobrenju bespovratnih financijskih sredstava iz IPARD programa u iznosu 900.000,00 kuna za dvogodišnje financiranje rada LAG-a kao i edukaciju njegovih članova. Osim financijske podrške ova odluka je važna i zato što označava da će LAG Podravina za sve projekte ruralnog razvoja sa svog područja davati svoje mišljenje i podršku, a time će prijavitelji imati više izgleda u dobivanju bespovratnih financijskih sredstava iz EU fondova.

Dan otvorenih vrata i radionica završena je razgledavanjem opreme PORE koja je nabavljena iz EU fondova i druženjem svih sudionika.

EU Compass_2_01.07.2013_1EU Compass_2_01.07.2013_2EU Compass_2_01.07.2013_3EU Compass_2_01.07.2013_4EU Compass_2_01.07.2013_6EU Compass_2_01.07.2013_7EU Compass_2_01.07.2013_8EU Compass_2_01.07.2013_9EU Compass_2_01.07.2013_10

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci