07 velj 2014

PEDESETAK OSOBA U ORGANIZACIJI PORE JE POSJETILO TEHNOLOŠKO INOVACIJSKI CENTAR U MEĐIMURJU TE TVRTKE KORISNICE EU SREDSTAVA

logo eu compass2

logo gdje rijeke spajaju

 

 

 

PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja u suradnji s projektnim partnerom Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje REDEA je organizirala dana 6. veljače 2014. godine posjet Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje te tvrtkama u Međimurskoj županiji s iskustvom u pripremi i provedbi EU projekata. Posjetu se odazvalo ukupno pedesetak mladih visoko obrazovanih nezaposlenih osoba, poduzetnika iz Mađarske i Hrvatske te predstavnika projektnih partnera.

Navedeni posjet se organizirao u okviru provedbe projekta EU COMPASS 2 koji je odobren za sufinanciranje u okviru trećeg natječaja IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. Glavni korisnik projekta je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja dok su projektni partneri Zaklada županije Zala za promociju poduzetništva, Gospodarska i industrijska komora županije Zala, HGK Županijska komora Varaždin, Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA, a pridruženi partner je Obrtničko učilište „POUKA”.

Pedesetak polaznika imalo je priliku upoznati se s djelokrugom rada te budućim planovima Tehnološko inovacijskog centra Međimurje, obići njihove radne prostore te uživati u prezentaciji visoko sofisticirane opreme koju mogu koristiti tamo inkubirana poduzeća. Ravnateljica Razvojne agencija grada Čakovca „Čakre” gđa. Damira Vresk je predstavila projekt opremanje i izgradnja mljekare putem IPARD sredstava. Objasnila je njihovu ulogu pri pripremi, prijavi i provedbi projekta te proces ishođenja financijskih sredstava putem HBOR-a za navedenu investiciju, postupak terenske kontrole prije isplate sredstava te nadolazeći program za ruralni razvoj. Nakon prezentacije polaznici su posjetili prethodno prezentiran projekt. Mljekarski pogon Zrindol u Šenkovcu je financiran sredstvima iz IPARD programa, posjeduje sve dozvole za poslovanje na tržištu Europske Unije, i svoje napore konstatno usredotočuje na ekološku zaštitu radnih procesa, podizanje ekološke kulture, estetiku ambalaže, funkcionalnost i obrazovanje.

Posjet je završio obilaskom tvrtke Bernarda madraci d.o.o., koja je uspješno koristila sredstva iz PHARE programa, te je uz pomoć tih sredstava pokrenula projekt fokusirane marketinške strategije s ciljem jačanja prema tržištima istočne Europe. Danas tvrtka zapošljava 150 ljudi, te spada među tri vodeća proizvođača u Hrvatskoj u proizvodnji madraca, kreveta i sustava za spavanje.

Obilaskom tvrtke Bernarda završio je službeni dio posjeta, a aktivnosti koje još predstoje  su petodnevna praksa u Mađarskoj za pobjednika virtualnog pozivu kreiranog u okviru provedbe projekta te Završna konferencija projekta u Koprivnici.                         

EU logo

IMG 2144

IMG 2134

IMG 2094

IMG 2120

IMG 2130

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci