21 ožu 2013

EU COMPASS2

eucompass2

Projekt EU COMPASS2 odobren je za sufinanciranje u okviru trećeg natječaja IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013.

Glavni korisnik  je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

Projektni partneri su: Zaklada županije Zala za promociju poduzetništva, Gospodarska i industrijska komora županije Zala, HGK Županijska komora Varaždin, REDEA Regionalna razvojna agencija Međimurje i pridruženi partner je Obrtničko učilište „POUKA”.

EU Compass2 je nastavak projekta EU Compass.

Projektne aktivnosti obuhvaćale su organizaciju dva dvodnevna treninga, jedan osnovni trening u Mađarskoj i jedan napredni trening u Hrvatskoj. Treninzi su bili namijenjeni projektnim partnerima i predstavnicima drugih potpornih institucija iz Hrvatske koji su odgovorni za pružanja informacija o raspoloživim sredstvima EU. Osnovni trening imao je za cilj prijenos iskustava s mađarske strane o apsorpciji sredstava iz strukturnih fondova i predstavljanje uspješnih projekata dok je napredni trening namijenjen jačanju kapaciteta dionika koji se već bave EU fondovima na temu provođenje nabave po PRAGU.

Sudionici koji su završili napredni i osnovni trening  potom su trenirali druge (predstavnike općina, gradova, poduzetnike).

U okviru projekta održano je osam treninga na temu Upravljanje projektnim ciklusom za predstavnike udruga i jedinica lokalne i regionalne samouprave, te četiri seminara na temu kako započeti vlastiti posao.

Dodatna vrijednost projekta bio je posebno osmišljen paket treninga za visokoobrazovane nezaposlene osobe u pograničnom području. Treneri su trenirali nezaposlene osobe na teme Upravljanje projektnim ciklusom-PCM i apsorpcija EU fondova  kako bi doprinjeli boljoj apsorpciji EU fondova u Hrvatskoj u dugoročnom razdoblju (cjeloživotno učenje odraslih nezaposlenih osoba). Bio je kreiran i virtualni poziv za dostavu projektnih prijedloga te su educirali visokoobrazovane nezapooslene osobe i poduzetnike kako napisati projektni prijedlog i kako popuniti prijavni obrazac. Projektni prijedlozi potom će se ocjenjivati te će se proglasiti tri pobjednika u svakoj županiji. Po jedan pobjednik iz tri županije koje su projektni partneri  pohađali su petodnevnu praksu u potpornoj instituciji u Mađarskoj koja se bavi provedbom EU projekata. Unutar projekta bilo je organizirano studijsko putovanje u Hrvatsku, odnosno posjet potpornim institucijama i obilazak projekata financiranih EU sredstvima.

Vrijednost projekta bila je 135.026,13 EUR, a trajanje projekta bilo je 12 mjeseci, dok je proračun PORE iznosio 24.106,00 EUR.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci