30 stu 2012

ODRŽANA PREZENTACIJA ZAKONA O POTICANJU INVESTICIJA I UNAPREĐENJU INVESTICIJSKOG OKRUŽENJA

U četvrtak, 29. studenoga 2012. godine s početkom u 10,00 sati u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijske komore Koprivnica, PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja i HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije u prostorima Koprivničko-križevačke županije održana je prezentacija novog Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja koji je stupio na snagu 10. listopada 2012. godine i kojim se reguliraju poticajne mjere za poduzetnike kao što su poticaji za mikropoduzetnike, porezni poticaji, carinski poticaji, poticaji za opravdane troškove novih radnih mjesta povezanih s investicijskim projektom, poticaji za opravdane troškove usavršavanja povezanih s investicijskim projektom, poticajne mjere za kapitalne troškove investicijskog projekta i poticajne mjere za radno intenzivne investicijske projekte.

Svim prisutnima uvodno se obratio župan Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Koren koji je iskazao zadovoljstvo predstavljanjem Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja koji ima za cilj poticanje gospodarskog rasta i ostvarenje gospodarske politike Republike Hrvatske, njezinog uključenja u tokove međunarodne razmjene i jačanje investicijske i konkurentske sposobnosti hrvatskog gospodarstva. Istaknuo je i važnost poticanja novih investicija koje će doprinjeti sveopćem razvoju Koprivničko-križevačke županije te važnost suradnje svih institucija na području Koprivničko-križevačke županije koje mogu pomoći investitorima u realizaciji njihove investicije i spremnost Koprivničko-križevačke županije da im u tome pomogne.

Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja predstavila je gospođa Ivana Eror Lišnjić, voditeljica Odjela za konkurentnost i investicije u Ministarstvu poduzetništva i obrta. U svom predstavljanju gospođa Eror Lišnjić uvodno je dala kratki pregled dosadašnjeg Zakona o poticanju ulaganja te kriterije koji su bili potrebni kako bi poduzetnik mogao ostvariti status nositelja poticajnih mjera. Nakon toga predstavila je novi Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja čiji je cilj širi raspon poticajnih mjera za investicije, veći broj poduzetnika koji ulaze u sustav investicijskih poticaja kao što su mikropoduzetnici koji postojećim zakonom nisu bili obuhvaćeni, jači učinak na ravnomjerni regionalni razvoj, te mogućnost korištenja sredstava iz Strukturnih fondova EU. Novim zakonom definirano je da poduzetnik već za investiciju u protuvrijednosti od 50.000,00 EUR-a može koristiti poticajne mjere na vrijeme od pet godina  uz uvjet otvaranja najmanje tri nova radna mjesta. Istaknula je i važnost regionalnih razvojnih agencija koje će pružati administrativnu, stručnu i tehničku pomoć poduzetnicima u ostvarivanju  prava na poticaje za investicije prema ovom Zakonu.

Nakon toga gospodin Nikola Dulčić, voditelj Odjela za investicije ispred HAMAG INVESTA  predstavio je Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i investicije te njihovu ulogu u privlačenju i promociji investicija u poduzetništvu, a koja služi kao One stop service centar na nacionalnoj razini. Istaknuo je novinu formiranja timova za podršku investicijskom projektu koje će činiti predstavnici HAMAG INVEST-a, regionalnih razvojnih agencija i tijela javne uprave u rješavanju administrativnih barijera poduzetnicima u realizaciji njihove investicije.

Prezentaciji je nazočilo četrdesetak poduzetnika i predstavnika institucija s područja Koprivničko-križevačke županije koji su iskoristili priliku i postavljali pitanja vezano uz konkretne investicijske projekte i mogućnosti ostvarivanja poticajnih mjera za te projekte.

Prezentacija Zakona_1Prezentacija Zakona_2Prezentacija Zakona_3Prezentacija Zakona_4Prezentacija Zakona_5Prezentacija Zakona_6Prezentacija Zakona_7Prezentacija Zakona_8Prezentacija Zakona_9Prezentacija Zakona_10Prezentacija Zakona_11

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci