19 stu 2012

USPJEŠNO ODRŽANA EDUKACIJA NA TEMU UPRAVLJANJA PROJEKTNIM CIKLUSOM NAMIJENJENA JEDINICAMA LOKALNE I REGIONALNE SAMOUPRAVE I INSTITUCIJAMA S PODRUČJA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

U okviru Potprograma V. „Jačanje ljudskih potencijala na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini za učinkovitu pripremu i korištenje fondova Europske unije” Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja uspješno je održala šestodnevnu edukaciju na temu Project Cycle Managementa ili Upravljanja projektnim ciklusom. Edukacija je bila namijenjena jedinicama lokalne i regionalne samouprave i institucijama s područja Koprivničko-križevačke županije.

Edukaciji koja je održana u prostorima PORE Razvojne agencije u Koprivnici prisustvovalo je više od 25 sudionika, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave s područja Koprivničko-križevačke županije kao i predstavnika raznih institucija s područja kulture, obrazovanja i turizma.

Radionica se sastojala od dva dijela; u prvom dijelu, koji je održan u periodu od 05. do 07. studenog 2012. godine predstavljena je Kohezijska politika EU kao i svi elementi metodologije Upravljanja projektnim ciklusom, dok je drugi dio edukacije koji je održan u periodu od 14. do 16. studenog 2012. godine obuhvaćao konkretnu razradu osmišljenih projektnih prijedloga, odnosno razrađeni su Projektni sažeci i logičke matrice projekata.

Prvi dan radionice, 05. studenog 2012. godine gđa Maja Hranilović ispred obrta PAM2 Savjetovanje iz Zagreba sudionike je upoznala s osnovnim pojmovima vezanim uz EU fondove te su prezentirane slijedeće teme: principi Kohezijske politike EU, pregled fondova EU za Republiku Hrvatsku i kome su namijenjeni, koje su osnovne pretpostavke za njihovo korištenje, vrste fondova i uključene institucije, koji su to ključni dokumenti, koje su razlike između IPA programa te strukturnih i kohezijskog fonda, kako se pripremiti za sudjelovanje u Kohezijskoj politici EU 2014-2020, zatim koje su osnovne vrste projekata (usluge, radovi, nabava, dodjela bespovratnih sredstava) te koji su nužni preduvjeti za ulazak u EU projekte (prihvatljivost projekta, financijski kapaciteti, institucionalni kapaciteti).

Drugi i treći dan radionice, 06. i 07. studenog 2012. godine predavači su bile predstavnice PORE Razvojne agencije koje su sve prisutne upoznale s osnovnim elementima Upravljanja projektnim ciklusom; analizom dionika, analizom problema i ciljeva te izradom stabla problema i stabla ciljeva, odabirom strategije, pokazateljima uspješnosti, rizicima i pretpostavkama te izradom logičke matrice. Sudionici radionice podijeljeni su u ukupno šest grupa, sukladno zajedničkim interesima u raznim područjima pripreme projektnih projedloga te su aktivno pripremali projektne prijedloge vezane uz razvoj ljudskih resursa, infrastrukture, kulture i turizma na području Koprivničko-križevačke županije.

Treći dan održavanja radionice nastavljen je praktičan rad na konkretnim projektnim prijedlozima, uz naglasak na proračunu projekta i popunjavanju Projektnih sažetaka u okviru Prijavnog obrasca, a na primjeru već prethodno objavljenih natječaja.

Četvrti dan trajanja radionice, odnosno 14. studenog 2012. godine sudionici su imali prilike čuti nešto više o sekundarnoj nabavi sukladno PRAG pravilima, o provedbi projekata od potpisivanja Subsidy Contracta do pripreme završnog izvješća o napretku projekta, dok im je također prezentirana i natječajna dokumentacija u okviru različitih EU natječaja za prijavitelje iz Hrvatske.

Peti dan edukacije 15. studenog 2012. godine sudionici su zajedno sa predstavnicama PORE u okviru projektnih klinika imali priliku detaljno razraditi svoje projektne ideje na temelju prezentiranih Projektnih sažetaka, kako bi isti bili što je moguće kvalitetnije pripremljeni i spremni za prijavu na buduće EU natječaje.

Šesti dan održavanja radionica 16. studenog 2012. godine, koji je ujedno bio i posljednji dan odražavanja radionice, sudionici su imali prilike čuti nešto više o važnosti upravljanja rizicima tijekom pripreme i provedbe projekta, kao i postaviti sva dodatna pitanja vezana uz pripremu i provedbu projekata sufinanciranih EU sredstvima.

Svi sudionici ove radionice u ukupnom trajanju od šest dana izrazili su svoje zadovoljstvo organizacijom i kvalitetom prezentiranih materijala i informacija, dobivenih tijekom održavanja navedene edukacije, ocijenivši je veoma uspješnom i korisnom u njihovom svakodnevnom i budućem radu.

Završetkom ove radionice završila je i posljednja aktivnost koju je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja provodila u okviru Potprograma V. „Jačanje ljudskih potencijala na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini za učinkovitu pripremu i korištenje fondova Europske unije” Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

PCM PORA_DRUGI_DIO_1PCM PORA_DRUGI_DIO_2PCM PORA_DRUGI_DIO_3PCM PORA_DRUGI_DIO_4PCM PORA_DRUGI_DIO_5PCM PORA_DRUGI_DIO_6PCM PORA_DRUGI_DIO_7PCM PORA_DRUGI_DIO_8

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci