27 lip 2012

ODRŽANA STUDIJSKA PUTOVANJA U OKVIRU PROVEDBE PROJEKTA EU COMPASS

U okviru provedbe projekta EU Compass dana 20. i 21. lipnja 2012. godine održano je studijsko putovanje u Mađarsku u organizaciji Glavnog korisnika Zaklade županije Zala za promociju poduzetništva. Studijsko putovanje bilo je namijenjeno projektnim partnerima, a prisustvovale su i dvije predstavnice PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja.

study1study2

U dva dana studijskog putovanja Glavni korisnik upoznao je prisutne s pozitivnim primjerima korištenja EU sredstava u Mađarskoj te je predstavljen Centar za zelenu energiju u Nagykaniszi čiji je nositelj projekta bila Udruga za održivi razvoj, a financiran je iz Prekograničnog programa Slovenija-Mađarska–BIOFUTURE. Zatim je prezentiran Poduzetnički inkubator u Zalaegerszegu, koji je ujedno inovativni centar za sektor strojogradnje i mehatronike. Nositelj tog projekta bila je Razvojna zaklada Pannon. Također je unutar inkubatora predstavljena tvrtka Timbertech d.o.o. koja se bavi proizvodnjom švedskih podova te je vlasnik prisutne upoznao s proizvodnim pogonom, stanjem drvne industrije u Mađarskoj, načinom poslovanja i otpreme robe nakon ulaska u Europsku uniju. Ujedno je prezentirano obiteljsko gospodarstvo u Kisbucsi s ciljem upoznavanja projekta izgradnje pčelarske kuće, koji je također financiran EU sredstvima. Pčelarska kuća sastoji se od prostorije za vrcanje meda i 3 skladišta u kojima se proizvodi vrhunski med. Drugi dan posjeta predstavljeno je Ljekovito kupalište Heviz koje se proteže na 63 hektara. Njegova specifičnost je sumporna voda temperature oko 33 stupnjeva u ljetnim mjesecima s izrazito ljekovitim svojstvima. Sudionici studijskog putovanja posjetili su i grad Fonjod u kojem je bilo upriličeno primanje od strane gradonačelnika koji je predstavio razvojne projekte grada financirane EU sredstvima. Prezentiran je vidikovac na Brdu utvrde koji je u potpunosti obnovljen te su izgrađene i prilazne staze za invalide kako bi mogli nesmetano prići vidikovcu. Na kraju putovanja predstavljeno je seosko imanje i rekreacijski centar Radspuszta koji je prepoznatljiv po prekrasnom okolišu, konjima, domaćoj hrani te vinskom podrumu starom preko 180 godina.

study3study4

Dana 27. i 28. lipnja 2012. godine u okviru projekta održati će se drugo studijsko putovanje u Mađarsku za 40 poduzetnika i predstavnika javnog i civilnog sektora iz Hrvatske s ciljem upoznavanja projekata financiranih EU sredstvima te sve troškove putovanja snosi projekt.

study5study6

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci