08 velj 2012

IZMJENE IPARD PROGRAMA

Odlukom Europske komisije od 25. siječnja 2012. godine, službeno su odobrene 4. izmjene IPARD programa, čime su stvoreni preduvjeti za akreditaciju novih procedura. Svi sljedeći natječaji za mjere IPARD programa provoditi će se sukladno novim Pravilnicima, koji će uskoro biti objavljeni.

Neke od najinteresantnijih izmjena su: uvođenje novog sektora „Proizvodnja gljiva” u Mjeri 101 koji je prebačen iz Mjere 302, što će omogućiti ulaganja u izgradnju/rekonstrukciju/opremanje objekata površine do 10.000 kvadrata; omogućavanje ulaganja u sektoru ruralnog turizma u Mjeri 302 i u naseljima „C” kategorije, sukladno Pravilniku o proglašavanju turističkih općina i gradova i o razvrstavanju naselja u turističke razrede i dr., a izmjenama unutar Mjere 202 (LEADER mjera), stvoreni su preduvjeti za akreditaciju Mjere 202.

Također obavještavamo potencijalne podnositelje Mjere 301 IPARD programa da je došlo do izmjene Priručnika EU – Praktičnog vodiča kroz procedure ugovaranja pomoći EZ trećim zemljama (Practical Guide to EU external Aid Contract Procedure) odnosno PRAG-a. Obrasci sadržani unutar PRAG-a također su izmijenjeni, te su izmjene objavljene na EuropeAid web stranici (http://ec.europa.eu/europeaid/eprag/document.do?chapterId=8.&id=110).

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci