07 pro 2011

AICPR

PROJEKT AICPR – NAPREDNI PROGRAM „RAZVOJ INVESTICIJSKOG OKRUŽENJA”

Koprivničko-križevačka županija je tijekom 2007. i 2008. godine sudjelovala u provedbi projekta Program certifikacije regija za ulaganja (Investment Certification Programme for Regions – ICPR). Osim KKŽ, u projektu su aktivno sudjelovale i institucije iz KKŽ: PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja kao glavni Koordinator za Koprivničko-križevačku županiju, HGK Županijska komora Koprivnica, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije. Projekt je provodilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u suradnji s USAID-om.

U okviru prve faze projekta KKŽ je zajedno s Krapinsko-zagorskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom ispunila sve definirane standarde na području prikupljanja informacija i pripremanja poduzetničkih zona za ulagače, te je temeljem uspješno realiziranih aktivnosti ostvarila ICPR certifikat kao Green Croatia Region, odnosno regija poželjna za ulaganja.

U 2010. i 2011. godini PORA Razvojna agencija kao Koordinator za Koprivničko-križevačku županiju sudjeluje u provedbi projekta Napredni program certifikacije regije za ulaganja (Advanced Investment Certification Programme for Regions – AICPR) koji je nastavak projekta Program certifikacija regija za ulaganja (ICPR) kojeg provodi Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Uprava za poticanje ulaganja i izvoz, te je dio Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007-2009. U provedbi projekta sudjeluje ukupno osam županija koje su prošle prvu fazu certifikacije, a među njima je i Koprivničko-križevačka županija.

Projekt obuhvaća aktivnosti koje se odnose na unapređenje i jačanje znanja i vještina usvojenih tijekom provedbe prve faze projekta, a u cilju privlačenja i zadržavanja stranih ulagača.

Napredni ICPR program obuhvaća slijedeće standarde:

– Napredni informacijski standard
– Napredni imovinski standard
– Napredni marketinški standard
– 4. standard – Standard investicijskog okruženja koji uključuje Outreach program i Benchmarking komponentu.

 

U okviru aktivnosti vezanih uz provedbu projekta tijekom 2010. i 2011. godine, PORA je u okviru Naprednog informacijskog standarda u suradnji s partnerskim institucijama izradila materijale pod nazivom „Invest in Koprivnica Križevci County”, odnosno pripremila 11 templatea za privlačenje ulagača na područje Koprivničko-križevačke županije, koji pružaju osnovne informacije ulagačima o Županiji kao i o strateškim županijskim sektorima – Vodič za ulagače, Bazu dobavljača, SWOT analizu Županije i strateških sektora, Profil Koprivničko-križevačke županije.

Napredni imovinski standard obuhvaćao je prikupljanje i ažuriranje svih podataka vezanih uz tri poslovne zone na području KKŽ: gospodarska zona Gornji Čret, poslovna zona Koprivnički Ivanec i poslovna zona Radnička koje su raspoložive za prihvat novih domaćih i stranih ulaganja.

U okviru Naprednog marketinškog standarda izrađena je marketinška strategija Koprivničko-križevačke županije u kojoj su definirani strateški sektori za privlačenje novih ulaganja u Županiju.

Standard investicijskog okruženja pružio je okvir za uspostavu i operativno djelovanje šireg promotivnog tima Koprivničko-križevačke županije, te uspostavu One Stop Service Centra koji okuplja institucije s područja Županije nezaobilazne za privlačenje izravnih ulaganja. Također je održan sastanak članova One Stop Service Centra na kojem se aktivno raspravljalo o aftercareu, odnosno o mogućnostima i problematici stranih tvrtki koje posluju na području Županije, a s ciljem nastavka dobre suradnje kao i realizacije novih ulaganja u budućnosti. U srpnju 2011. godine kao jedna od završnih aktivnosti u projektu održana je simulacija posjeta stranog ulagača u Koprivničko-križevačku županiju, kao priprema odnosno korisna vježba za buduće posjete ulagača Koprivničko-križevačkoj županiji.

Provedbom projekta AICPR članovi timova uključenih u provedbu aktivnosti stekli su nova znanja i iskustva, te unaprijedili svoje kapacitete za rad na području privlačenja domaćih i stranih ulaganja u Koprivničko-križevačku županiju.

U naprednom programu uz Koprivničko-križevačku županiju i PORU Razvojnu agenciju sudjelovale su i institucije s područja KKŽ: HGK Županijska komora Koprivnica i Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije.

 

KEY INFORMATION FOR INVESTORS

 1. Key facts for Investors
 2. Swot analysis
 3. Summary County Profile
 4. Company List and Selected FDI Company Profiles
 5. Profiles of Major Indigenous Companies
 6. Database of Indigenous Supplier Companies
 7. Rationale for Priority Sector Selection-Foodprocessing
 8. Rationale for Priority Sector Selection-Energetic
 9. Sectoral and Cluster Information -ENERGETIC
 10. Sectoral and Cluster Information-FOOD-PROCESSING
 11. Sectoral Profiles and Key Success Factors-ENERGETIC
 12. Sectoral Profiles and Key Success Factors-FOOD-PROCESSING
 13. Monitoring Indicators on FDI
 14. GUIDE FOR INVESTORS
 15. Customer Charter

 

MOST IMPORTANT LINKS

 1. KOPRIVNICA KRIŽEVCI COUNTY
 2. KOPRIVNICA KRIŽEVCI COUNTY, DEPARTMENT FOR ECONOMY AND COMMUNAL AFFAIRS
 3. KOPRIVNICA KRIŽEVCI COUNTY, DEPARTMENT FOR SPATIAL PLANNING, BUILDING AND ENVIRONMENT PROTECTION
 4. CITY OF KOPRIVNICA
 5. CITY OF KOPRIVNICA, DEPARTMENT FOR COMMUNAL AFFAIRS, SPATIAL PLANNING AND ENVIRONMENT PROTECTION
 6. CITY OF KRIŽEVCI
 7. CITY OF KRIŽEVCI, DEPARTMENT FOR HOUSING AND COMMUNAL SERVICES
 8. CITY OF ĐURĐEVAC
 9. CROATIAN CHAMBER OF COMMERCE, COUNTY CHAMBER KOPRIVNICA
 10. CROATIAN CHAMBER OF TRADES AND CRAFTS, CHAMBER OF KOPRIVNICA KRIŽEVCI COUNTY
 11. INSTITUTE FOR SPATIAL PLANING OF KOPRIVNICA KRIŽEVCI COUNTY
 12. TOURIST BOARD OF KOPRIVNICA KRIŽEVCI COUNTY
 13. CROATIAN EMPLOYMENT SERVICE, REGIONAL OFFICE KRIŽEVCI
 14. ENTREPRENEURSHIP CENTER KRIŽEVCI Ltd.
 15. KOPRIVNICA ENTREPRENEUR Ltd.
 16. HITRO.HR
 17. BUSINESS ZONES IN KOPRIVNICA KRIŽEVCI COUNTY
 18. LINK TO FDI COMPANIES IN KORPIVNICA KRIŽEVCI COUNTY HARTMANN Ltd.
 19. CARLSBERG Ltd.
 20. LASSELSBERGER KNAUF Ltd.
 21. HAAS DOM Ltd.
Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci