15 svi 2011

ODRŽAN 15. JUBILARNI POLJOPRIVREDNI SAJAM DANI TRAVNJAKA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

 

U organizaciji Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske poljoprivredne agencije, Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, HOK Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijske komore Koprivnica, Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, Srednje gospodarske škole Križevci, Konjičkog kluba Koprivnica i PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja 14. i 15. svibnja 2011. godine na koprivničkom sajmištu održan je 15. jubilarni Poljoprivredni sajam Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije.

 

Osnovni cilj Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije promocija je poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje mlijeka i proizvođača poljoprivrednih proizvoda, kao i uzgajivača stoke s područja naše županije te poboljšanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području Koprivničko-križevačke županije. Ova manifestacija održava se već 15. godinu za redom te svake godine bilježi trend rasta kako sajamskih sadržaja, tako i broja izlagača i posjetitelja, te je središnja županijska manifestacija posvećena poljoprivredi.

Sajam je započeo u subotu 14. svibnja 2011. godine svečanim otvorenjem kojem su prisustvovali brojni uzvanici među kojima izdvajamo saborskog zastupnika gospodina Stjepana Milinkovića, državnu tajnicu pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva gospođu Tihanu Kraljić, predsjednika Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije gospodina Damira Felaka, gradonačelnika Grada Križevaca gospodina Branka Hrga, gradonačelnika Grada Đurđevca gospodina Slavka Gračana, te zamjenika gradonačelnika Grada Koprivnice gospodina Dražena Prosa, kao i predstavnike Bjelovarsko-bilogorske županije – županije partnera sajma. Svečanom otvorenju prisustvovali su i načelnici općina, predstavnici institucija te brojni poljoprivredni proizvođači, kao i posjetitelji sajma.

Dani travnjaka 2011. 

Uzvanicima se prvi obratio gospodin Darko Sobota, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Organizacijskog odbora Dana travnjaka koji je istaknuo važnost Dana travnjaka kao središnje poljoprivredne manifestacije u Koprivničko-križevačkoj županiji i najavio bogat program koji se održavao oba dana sajma. Prisutne je pozdravila i gospođa Vesna Želježnjak, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice, grada koji je prepoznao vrijednost ove manifestacije i već 12 godina ima ulogu domaćina sajma. Gospodin Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije pozdravio je sve prisutne i najavio potpisivanje Ugovora o provedbi ispitivanja kvalitete stočne hrane kojeg je na sajmu potpisao zajedno s županom Koprivničko-križevačke županije gospodinom Darkom Korenom. Ispred Hrvatske poljoprivredne komore uzvanicima se obratila gospođa Željka Gudelj-Velaga, predstojnica Javne poljoprivredne savjetodavne službe Hrvatske poljoprivredne komore koja je naglasila važnost pripreme poljoprivrednih proizvođača za uvjete poslovanja na tržištu Europske unije. Župan Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Koren pozdravio je prisutne i naveo programe kojima Županija kontinuirano potiče razvoj poljoprivredne proizvodnje i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Željko Vincek, ravnatelj Uprave za državno zemljište pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja pozdravio je uzvanike ispred Ministarstva koje je i ove godine pokrovitelj Dana travnjaka. Dane travnjaka svečano je otvorio potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske gospodin Josip Friščić.

Dani travnjaka 2011.

 

Dani travnjaka 2011.

Dani travnjaka 2011.

Dani travnjaka 2011.

Dani travnjaka 2011.

Nakon svečanog otvorenja održan je mimohod poljoprivredne mehanizacije koji je krenuo sa Zrinskog trga i kretao se ulicama Koprivnice te završio na sajmištu. U mimohodu je sudjelovalo 20-ak traktora s priključcima, od kojih i nekoliko old timera. 

Dani travnjaka 2011.

Dani travnjaka 2011.

Dani travnjaka 2011.

Nakon završetka svečanog otvorenja i mimohoda, uzvanici su obišli izlagačke prostore, a na izložbenom prostoru Koprivničko-križevačke županije ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije gospodin Zdravko Barać i župan Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Koren potpisali su Ugovor o provedbi ispitivanja kvalitete stočne hrane kojim je predviđeno financiranje ispitivanja kvalitete stočne hrane za poljoprivredna gospodarstva na području naše županije od strane Koprivničko-križevačke županije. Ispitivanja će provoditi Hrvatska poljoprivredna agencija putem Laboratorija za kontrolu kvalitete stočne hrane, koji je opremljen suvremenom analitičkom opremom, a analize će obavljati educirani djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije. Ovo je iznimno važan Ugovor budući da je Koprivničko-križevačka županija treća županija po broju krava i količini proizvedenog mlijeka u Republici Hrvatskoj, a rezultati ovih ispitivanja zasigurno će uzgajivačima olakšati balansiranje obroka u svrhu poboljšanja proizvodnje i kvalitete mlijeka kako bi se postigla veća ekonomska isplativost proizvodnje.

 
 
 
 
 
Novina ovogodišnjeg sajma bila je predstavljanje županije partnera sajma, što je ove godine bila susjedna Bjelovarsko-bilogorska županija iz koje se predstavilo nešto više od desetak izlagača. Organiziranom promocijom poduzetnika i institucija s područja Bjelovarsko-bilogorske županije na sajmu, omogućuje se dodatna suradnja naših županija.  
 
Dani travnjaka 2011.
 
Dani travnjaka 2011.
 
Dani travnjaka 2011.
 
Na Danima travnjaka ove se godine predstavilo 147 izlagača poljoprivredne mehanizacije, sjemenske robe, zaštitnih sredstava, opreme i alata za poljoprivredu, autohtonih i tradicionalnih proizvoda od sira, meda, vina, prerađevina voća i povrća, te izvornih suvenira i rukotvorina na 3.000 m2 unutarnjeg i vanjskog prostora s područja cijele Republike Hrvatske.

U subotu je održan i bogat kulturno umjetnički program na kojem su se predstavili KUD Koprivnica sa spletom pjesama iz Podravine u glazbenoj obradi Mirka Tkalčeca i Mihaela Kivača, dječja grupa KUD-a Rudar iz Glogovca izvela je pjesme i plesove Podravine pod nazivom Ringe ringe raja u koreografiji Zrinke Roksandić uz glazbenu obradu Tomislava Cvrtile, Udruga cimbalista Hrvatske iz Đurđevca izvela je tradicijske podravske pjesme, KPD „Seljačka sloga“ iz Đelekovca predstavilo se s pjesmama i plesovima Đelekovca u koreografiji Nade Šešić i Mladena Levaka, a KUD Molve s koreografijom dr. Ivana Ivančana „Vuzmeno kolo“ uz voditelja plesa Ivice Tube. U kulturno umjetničkom programu sudjelovali su i gosti iz Bjelovarsko-bilogorske županije KUD „Ivan vitez Trnski“ iz Nove Rače.

Dani travnjaka 2011.

Dani travnjaka 2011..

Dani travnjaka 2011. 

U okviru sajma održan je i okrugli stol na temu Osnivanje Lokalnih akcijskih grupa – LAG-ova i njihov značaj za ruralni razvoj na kojem su prezentacije održali gospođa doc. dr. sc. Snježana Tolić iz Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku i gospodin Ivan Ciprijan, dipl. ing., viši savjetnik za LEADER i ruralnu mrežu iz Odjela za LEADER i poljoprivredno okolišne mjere Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Održana su i stručna predavanja za poljoprivrednike na teme Agronet i izravna plaćanja u poljoprivredi (Leon Golub, dipl. ing. agr., HPK), Višestruka sukladnost i dobra poljoprivredna praksa (Tomislav Mesić, dipl. ing. agr., HPK), Primjena sredstava za zaštitu bilja u skladu s načelima dobre poljoprivredne prakse i Integrirana proizvodnja u ratarstvu (mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan, dipl. ing. agr., HPK), te Malim obiteljskim siranama prema Europi! (mr. sc. Dario Zagorec, HPK).

U nedjelju, 15. svibnja 2011. članovi KUD-a Molve održali su prikaz tradicijskog načina ručne košnje, nakon čega je slijedilo i natjecanje u ručnoj košnji za koje se ove godine prijavilo 13 natjecatelja, od kojih i dvije žene. Najboljim koscima podijeljene su i vrijedne nagrade. Četvrto mjesto osvojio je Stjepan Matoničkin iz Virja, treće mjesto Stjepan Valjak iz Jagnjedovca, drugo mjesto Mario Piškor iz Jeduševca i prvo mjesto Dragutin Grobenski iz Jagnjedovca. Sponzori su ove godine osigurali vrijedne nagrade, pa je tako prva nagrada bila vrtna kosilica – flakserica koju je dodijelila Šumooprema d.o.o., a druga nagrada 10 kilograma sjemena talijanskog ljulja koje je osiguralo Podravsko gospodarstvo. Ostali sponzori koji su također osigurali vrijedne nagrade za kosce bili su Pioneer, Syngenta, A.B.M. Graminea, Vinarija Podolski, Pampa tea i Poljocentar Križevci.

Nakon natjecanja u ručnoj košnji učenici Srednje gospodarske škole Križevci demonstrirali su način sadnje i orezivanja voćaka i vinove loze.

 

U okviru Dana travnjaka, već se tradicionalno održava i Bambino kup. I ove su se godine mladi uzgajivači predstavili na IV. kupu mladih uzgajivača Podravine i Prigorja, a podijeljeni su im i prigodni pokloni sponzora Podravka d.d., Hrvatske mljekarske udruge, Biomina, Restorana Klas, Croatia osiguranja i Kamive, te pehari koje je osigurala Hrvatska poljoprivredna agencija, a za najmlađu uzgajivačicu, Luciju Picig koja ima samo četiri godine nagradu su osigurali i Suveniri Acs iz Siska.

 

Nedjeljni stručni dio programa završio je stručnim predavanjem na temu primjene ukrasnih trava u krajobraznom oblikovanju gospođe Sunčice Dombaj iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Tijekom oba dana sajma održani su konjički turnir Croatia cup i izložba malih životinja.

Bogat program sajma ove je godine prema procjeni organizatora privukao nekoliko tisuća posjetitelja.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci