06 svi 2019

ODRŽANI 23. DANI TRAVNJAKA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

Poljoprivredni sajam Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije održan je od 03. do 05. svibnja 2019. godine na prostoru koprivničkog Sajmišta.

Organizatori 23. po redu Dana travnjaka su Koprivničko-križevačka županija, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Grad Koprivnica, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Savez Alpe Jadran, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijska komora Koprivnica, Srednja gospodarska škola i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima te Konjički klub Koprivnica.

Cilj ovogodišnje organizacije sajma usmjeren je na proširenje ponude novim proizvodima, podizanje kvalitete nastupa izlagača, kao i podizanje kvalitete ekoloških i tradicionalnih proizvoda, tako da je  sajam ove godine u okviru izložbeno-prodajnog dijela okupio 110 izlagača poljoprivredne mehanizacije, sjemenske robe i zaštitnih sredstava, opreme i alata za poljoprivredu, autohtonih i tradicionalnih domaćih proizvoda od sira, meda, vina, prerađevina voća i povrća te izvornih suvenira i rukotvorina.

Osim izložbeno-prodajnog dijela, sajam je upotpunjen edukativnim predavanjima o aktualnim temama i novostima iz područja poljoprivrede te bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Sajam je započeo u petak 03. svibnja 2019. godine stručnim predavanjima za poljoprivredne proizvođače koja su se održala u prostorima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica. Stručna predavanja otvorila je Srednja gospodarska škola iz Križevaca programima škole koje je predstavio ravnatelj Toni Svoboda. Stručne studije Visokog gospodarskog učilišta Križevci predstavila je pročelnica Odjela za stručne studije Marcela Andreata-Koren.

Željko Crnojević iz Službe za održivo gospodarenje zemljištem i potpore šumarstvu, koja djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, govorio je o aktualnim natječajima Programa ruralnog razvoja, dok je Josip Crnčić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu predstavio temu „Izrada plana osjemenjivanja putem računalnog modela planskog sparivanja“.

U ime tvrtke Schaumann Agri d.o.o. Ljiljana Pomper govorila je okupljenima o tome kako pripremiti kvalitetnu silažu, dok je Tatjana Međimurec iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, koja djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, održala predavanje na temu „Tlo-važan čimbenik u poljoprivrednoj proizvodnji“. Posljednje predavanje održao je Marko Potroško iz tvrtke Bioter d.o.o. na temu nadzora nad ekološkom proizvodnjom.

Drugi dan održavanja Dana travnjaka započeo je svečanim otvorenjem, kojemu su uz župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena i njegovih zamjenika Darka Sobote i Ratimira Ljubića, prisustvovali predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, saborski zastupnici Damir Felak i Branko Hrg, saborske zastupnice Sunčana Glavak i Marijana Balić, članice i članovi Županijske skupštine, načelnici i predstavnici općina te brojnih institucija, gospodarstvenici i sami posjetitelji.

Sajam je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je pohvalio organizaciju ovog značajnog poljoprivrednog sajma Koprivničko-križevačke županije te je  istaknuo mjere i programe kojima Ministarstvo podržava razvoj poljoprivrednika.

Prilikom svečanog otvorenja manifestacije proglašeni su najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka te najperspektivniji mladi proizvođač mesa i mlijeka s područja Županije, kao i po prvi puta najbolji proizvođači silaže.

Najperspektivnijim mladim poljoprivrednim proizvođačem s područja Županije proglašen je Dean Bačani iz Rumenjaka u Općini Sveti Petar Čvrstec. Najboljim proizvođačem kravljeg mlijeka proglašen je Damir Markešić iz Hudovljana, drugo je mjesto osvojio Ivica Mikulinjak iz Vojvodinca koji proizvodi, a treće je mjesto zauzeo Antonio Panić iz Koprivnice.

U kategoriji najboljih proizvođača kozjeg mlijeka, prvo je mjesto zauzeo Davor Korošec iz Đelekovca druga je Suzana Oblaković iz Međa, a treći je Dubravko Vajdić iz Križevaca.

U standardnoj laktaciji od 305 dana najveću proizvodnju mlijeka na području Koprivničko-križevačke županije ostvarili su uzgajivači Ivan Imbrišić i Zlatko Panić.

Na temelju provedene kemijske analize, fermentacijskih parametara, sadržaja minerala i provedenih mikrotoksikoloških ispitivanja  silaže u laboratoriju u Križevačkoj Poljanki odabrani su i najbolji proizvođači silaže. Prvo mjesto je zauzeo Franjo Fuček, drugo mjesto Milan Runjić, te Miroslav Hubzin, a treće mjesto je zauzeo Slobodan Grubačević.

Tijekom subote održan je i konjički turnir u preponskom jahanju. Najuspješniji natjecatelj bili su  Zeko Denis iz KK Dunavski raj, Alma Homar iz KK Koprivnica i Denis Gugić iz KK Edek. Najuspješnijim jahačima, pehare je uručio župan Darko Koren te im poželio mnogo sreće i uspjeha u daljnjim natjecanjima.

Trećeg i posljednjeg dana najveće županijske poljoprivredne manifestacije usprkos lošem vremenu na Sajmištu je vladala vesela atmosfera za koju se pobrinula Udruga Zagoraca Podravine pripremivši tradicionalan doručak i bogat stol domaćih delicija.

Župan je na tradicionalnom doručku pohvalio rad Udruge i iskazao važnost koju imaju u očuvanju kulturne baštine i tradicije te dodao kako će se natjecanje u ručnoj košnji i tradicionalni prikaz rastepanja, okretanja i sušenja sijena, koji je zbog lošeg vremena otkazan, održati tijekom narednog tjedna.

U sklopu manifestacije održan je i 12. po redu Bambino kup na kojemu su uručena priznanja i nagrade mladim uzgajivačima teladi iz Podravine i Prigorja. Zbog vremenskih uvjeta ove godine nisu mogli pokazati svoju telad, no posjetiteljima su s ponosom pokazali svoje prelijepe nošnje i odjeću kojom pokazuju bogatstvo tradicije svojeg kraja.

Na 12. Bambino kupu sudjelovalo je 20 malih uzgajivača starosti od dvije do 12 godina, a nastupili su: Matija Jug, Lana Dlaka, Sebastian Krnjak, Bojana Grubačević, Mila Jug, Antonio Bedoić, Leona Lalić, Leon Dlaka, Edita Belušić, Fabian Krnjak, Ivan Patačko, Antonia Bedoić,Hrvoje Hudin, Mihaela Petrović, Valentino Gudić, Katija Šatrak, David Horvat, Sara Hudin, Andrea Radmilović i Teo Matijašić.

Ovim aktivnostima završeni su 23. Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci