26 svi 2010

ODRŽANA PRVA RADIONICA U OKVIRU PROVEDBE PROJEKTA CROSTII – SEKTOR OBRAZOVANJA

 

GDJE RIJEKE SPAJAJU
 
 
U srijedu, 26. svibnja 2010. godine u Barču u Mađarskoj održana je prva radionica u okviru provedbe projekta CROSTII za sektor obrazovanja.

Radionici je prisustvovalo tridesetak sudionika – predstavnika sektora obrazovanja iz županija Baranya i Somogy iz Mađarske, te iz Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije iz Hrvatske. Iz Koprivničko-križevačke županije radionici je prisustvovala predstavnica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja kao projektni partner, te predstavnici Grada Koprivnice, Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Križevci i Strukovne škole Đurđevac.

U prvom dijelu radionice održane su prezentacije na temu strategija i sustava obrazovanja u Mađarskoj i Hrvatskoj, te problema i mogućnosti razvoja u tom području. Prezentaciju sustava obrazovanja u Mađarskoj održao je Janos Baksa, predstavnik Agencije za regionalni razvoj Južnog Zadunavlja, a sustav obrazovanja u Hrvatskoj predstavila je Gordana Stojanović, predstavnica Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje kao projektnog partnera.

Drugi dio radionice imao je za cilj prezentiranje projektnih ideja od strane svih sudionika, te razmatranje mogućnosti za razvijanje partnerskih odnosa u pograničnom području u sektoru obrazovanja. Od više iznesenih projektnih ideja odabrane su ukupno tri projektne ideje koje obuhvaćaju sve iznesene prijedloge sudionika, te u čiju daljnju razradu se mogu uključiti svi zainteresirani sudionici radionice, kao i drugi potencijalni projektni partneri iz područja obrazovanja.

O odabranim projektnim idejama detaljnije će se raspravljati na drugom danu radionice koji će se održati 15. lipnja 2010. godine u Osječko-baranjskoj županiji, a na kojem će se izraditi koncept projektnih ideja za prijavu na slijedeće natječaje u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. Projektne ideje iznesene od strane sudionika radionice imaju za cilj povezati strukovne škole u pograničnom području, zatim škole za djecu s posebnim potrebama, te provesti aktivnosti za poticanje interesa srednjoškolaca za učenje matematike i fizike.

Na kraju radionice svi sudionici posjetili su Obrazovni centar u Barču čija je obnova kao i izgradnja novih kapaciteta sufinancirana sredstvima EU.

Osim radionica iz sektora obrazovanja, najavljujemo da će se već 09. lipnja 2010. godine održati prva radionica iz drugog planiranog sektora u projektu – malo i srednje poduzetništvo.

 

Za ovaj sadržaj odgovorna je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja i on ne može odražavati mišljenje i stajalište Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci