05 svi 2010

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA CROST II

Delegacija Koprivničko-križevačke županije na čelu s županom gospodinom Darkom Korenom i zamjenikom župana gospodinom Darkom Sobotom prisustvovala je Početnoj konferenciji projekta „CROSTII Edukacija s ciljem unapređenja razvojnih mogućnosti u pograničnom području“ koja je održana u srijedu, 05. svibnja 2010. godine u Pečuhu u Mađarskoj.

Uz najviše dužnosnike Koprivničko-križevačke županije konferenciji je nazočila i trinaestoročlana delegacija u sastavu: ravnateljica PORE gospođa Melita Birčić i predstavnica PORE u projektu gospođa Gordana Kotarščak, zamjenik gradonačelnika Grada Koprivnice gospodin Dražen Pros, predsjednik Udruženja obrtnika Koprivnica gospodin Miroslav Tremski, tajnica Udruženja obrtnika Koprivnica gospođa Jasmina Markota, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije gospođa Željka Kolar, pročelnica za gospodarstvo, financije i javne prihode Grada Đurđevca gospođa Jasna Kovačev, pročelnik za stambeno-komunalne djelatnosti i uređenje prostora Grada Đurđevca gospodin Martin Mahović, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije gospođa Draženka Vadla, rukovoditelj službe za zdravstvenu ekologiju u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije gospođa Jasna Nemčić Jurec, predstavnica Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije gospođa Kristina Sočev, načelnik Općine Novo Virje gospodin Branko Mesarov i zamjenik načelnika Općine Gola gospodin Marko Horvat.

Početnom konferencijom službeno je obilježen početak provedbe projekta CROSTII koji je odobren za sufinanciranje na temelju prvog natječaja u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. s ciljem jačanja suradnje između institucija s obje strane granice, uspostave novih partnerstva kao temelja za buduće zajedničke projekte i ono najvažnije, kreiranje novih zajedničkih projekata koji će se kandidirati na javne pozive pretpristupnih fondova EU. U provedbi projekta CROSTII naglasak će biti na izradi projekata iz 5 definiranih područja: malo i srednje poduzetništvo, inovacije i privlačenje ulaganja, obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb, zaštita okoliša i prirode, turizam i kultura-korištenje kulturnog naslijeđa u turizmu.

U okviru implementacije projekta održat će se ukupno 17 radionica na kojima će sudjelovati svi dionici ključni za razvoj navedenih područja – predstavnici institucija i jedinica lokalne i regionalne samouprave iz pograničnog područja.

Vodeći partner u projektu je STRDA Regionalna razvojna agencija Južnog Zadunavlja iz Mađarske. Projektni partneri su PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o. i Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA. Partneri suradnici su županija Baranya, županija Somogy i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Konferencija je izazvala velik interes predstavnika institucija s obje strane granice, a prisustvovalo joj je ukupno stotinjak sudionika iz Hrvatske i Mađarske.

Konferenciju je uvodno otvorio gospodin Ferenc Feigli, predsjednik Vijeća za regionalni razvoj Južnog Zadunavlja, a svim sudionicima se ispred hrvatskih partnera obratio i  zamjenik župana Virovitičko-podravske županije gospodin Zdravko Dijaković. U nastavku se svim nazočnima ispred državnih institucija obratio ravnatelj Uprave za integrirani regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva gospodin Ivo Žinić koji je prezentirao izazove razvojne politike, te značaj prekogranične suradnje u Republici Hrvatskoj. S mađarske strane prezentaciju na temu izazova razvojne politike u Južnom Zadunavlju-pogled na razdoblje nakon 2013. održao je gospodin Laszlo Sari, direktor za razvoj u Agenciji za regionalni razvoj Južnog Zadunavlja.

U radnom dijelu konferencije ravnatelj Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje gospodin Stjepan Ribić prezentirao zajedničko predstavništvo Slavonije i Baranje u Bruxellesu, te projekt NEEBOR koji je proveden u suradnji s mađarskim partnerima. Gospodin Marton Szucs ispred Zajedničkog Tehničkog Tajništva IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. prezentirao je iskustva iz provedenih programa prekogranične suradnje.

Konferencija je završila pregledom daljnjeg tijeka projekta CROSTII kao i  svih planiranih aktivnosti koje će se provoditi u slijedećih 12 mjeseci. U okviru implementacije projekta održat će se niz radionica na kojima će sudjelovati predstavnici institucija i jedinica lokalne i regionalne samouprave iz pograničnog područja, a već krajem svibnja započet će i održavanje prvih radionica za sve sudionike u projektu.

Za ovaj sadržaj odgovorna je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja i on ne može odražavati mišljenje i stajalište Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci