06 svi 2010

ODRŽAN 14. PO REDU POLJOPRIVREDNI SAJAM DANI TRAVNJAKA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

 
Proteklog vikenda, 08. i 09. svibnja 2010. godine održan je 14. po redu Poljoprivredni sajam Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice, županijskih službi Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Hrvatske poljoprivredne agencije, Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, Srednje gospodarske škole Križevci, Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima i PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
 
Ovogodišnji Dani travnjaka privukli su do sada najveći broj posjetitelja
 
Dani travnjaka započeti su prije 14 godina kao savjetovanje za poljoprivrednike na zasijanim travnjacima obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Imbrišić u Kozarevcu i u tom obliku održavali se punih pet godina. 2002. godine savjetovanje prerasta u poljoprivredni sajam Koprivničko-križevačke županije koji iz godine u godinu bilježi trend rasta kako sajamskih sadržaja, tako i broja izlagača i posjetitelja te postaje središnja županijska manifestacija posvećena poljoprivredi.
 
Osnovni cilj Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije promocija je poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje mlijeka i proizvođača poljoprivrednih proizvoda, kao i uzgajivača stoke s područja naše županije te poboljšanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području Koprivničko-križevačke županije.
Gosti na svečanom otvorenju 14. Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije
 
Svečano otvorenje popraćeno je nastupima kulturno umjetničkih društava iz naše županije
 
Svečano otvorenje Dana travnjaka održano je u subotu, na koprivničkom sajmištu s početkom u 10,00 sati, a prisustvovali su mu gospodin Stjepan Milinković, saborski zastupnik, gospođa Tihana Kraljić, ravnateljica Uprave za malog gospodarstvo pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, gospodin Tugomir Majdak, načelnik Sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, gospodin Damir Felak, predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, gospodin Miroslav Vitković, predsjednik HGK Županijske komore Koprivnica,  predstavnici jedinica lokalne samouprave, institucija, kao i predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i brojni posjetitelji koji su imali prilike uživati u nastupima KUD-a Koprivnica, KUD-a Zrin iz Legrada, KPD-a Seljačka sloga Đelekovec i KUD-a Rudar iz Glogovca, a goste i posjetitelje prigodno su pozdravili i obratili im se gospodin Darko Sobota, zamjenik župana za gospodarstvo i predsjednik Organizacijskog odbora Dana travnjaka, gospođa Vesna Želježnjak, zamjenica gradonačelnika grada domaćina Koprivnice, gospodin Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, gospodin Ivan Katalinić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, župan Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Koren i gospodin Josip Kraljičković, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Manifestaciju je svečano otvorio gospodin Josip Friščić, potpredsjednik Hrvatskog sabora.
 
Darko Sobota, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Organizacijskog odbora Dana travnjaka
 
Vesna Želježnjak, zamjenica gradonačelnika grada Koprivnice
 
Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije
 
Ivan Katalinić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu
 
Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije
 
Josip Kraljičković, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
 
Josip Friščić, potpredsjednik Hrvatskog sabora svečano je otvorio 14. Poljoprivredni sajam Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije
 

Na ovogodišnjim Danima travnjaka na 2500 m2 unutarnjeg i vanjskog izložbenog prostora predstavilo se ukupno 118 izlagača iz Međimurske, Zagrebačke, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Osječko-baranjske, Karlovačke, Vukovarsko-srijemske i Koprivničko-križevačke županije koji su na sajmu izložili poljoprivrednu mehanizaciju, zaštitna sredstva, sjemensku robu, te proizvode od sira, meda i vina, izvorne suvenire i rukotvorine, kao i domaće kolače i cvijeće uz nezaobilazne stare zanate.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora gospodin Josip Friščić nakon svečanog otvorenja obišao je izlagače
 
Na Danima travnjaka predstavila se i Udruga Stari zanati
 
Ove je godine poseban dio bio posvećen i uređenju okućnica
 
Na sajmu su se predstavili i izlagači s poljoprivrednom mehanizacijom i strojevima
 
Na sajmu su predstavljena i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Koprivničko-križevačke županije, a poseban doprinos izlagačkom dijelu sajma ove je godine dala Hrvatska obrtnička komora Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije koja je financirala nastup obrtnika s područja županije i u čijoj se organizaciji predstavilo dvadesetak izlagača.
 
HOK Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije organizirala je nastup za dvadesetak obrtnika iz naše županije
 

Jedan od ciljeva Dana travnjaka je svakako i edukacija naših poljoprivrednika kojima se pokušava pomoći i kod promocije, unapređenja proizvodnje i plasmana proizvoda na tržište, pa je upravo za njih, ali i sve zainteresirane posjetitelje, organizirano nekoliko okruglih stolova. U subotu s početkom u 11,00 sati održan je okrugli stol na temu Ulazak poljoprivrednika u sustav poreza na dohodak i poreza na dodanu vrijednost u organizaciji Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu. Temu su prezentirale gospođa Tatjana Međimurec iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i gospođa Sanja Pernjak iz Knjigovodstvenog servisa Papirus.

Tatjana Međimurec iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu
 
S okruglog stola na temu Ulazak poljoprivrednika u sustav poreza na dohodak i poreza na dodanu vrijednost
 
Sanja Pernjak iz Knjigovodstvenog servisa Papirus
 
U 13,00 sati održan je okrugli stol na temu udruživanja u poljoprivredi u okviru kojeg je gospođa Gordana Kotarščak iz PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja ispričala nešto više o Mogućnostima udruživanja u poljoprivrednoj proizvodnji s naglaskom na clustere, dok je gospodin Marko Mrkalj iz CTR – Razvojne agencije Brodsko-posavske županije d.o.o. prezentirao iskustva u osnivanju clustera Posavina Povrće i clustera Transportni centar u Brodsko-posavskoj županiji.
 
Gordana Kotarščak iz PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja održala je prezentaciju na temu Mogućnosti udruživanja u poljoprivrednoj proizvodnji s naglaskom na clustere
 
Marko Mrkalj iz CTR-a d.o.o. Razvojne agencije Brodsko-posavske županije prezentirao je iskustva u osnivanju clustera
 

U subotu je održana i Prezentacija i najava novog natječaja u okviru IPARD programa Mjere 101, 103 i 302 koju je predstavio gospodin Tugomir Majdak, načelnik Sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Tugomir Majdak, načelnik Sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Melita Birčić, ravnateljica PORE Razvojne agencije
S Prezentacije i najave novog natječaja u okviru IPARD programa
 
S početkom u 15,00 sati održan je i okrugli stol na temu Kontrole kvalitete stočne hrane i rezultata higijenske kontrole mlijeka u RH u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije u okviru kojeg je gospođa Nataša Pintić-Pukec imala prezentaciju na temu HPA – Laboratorij za kontrolu stočne hrane u službi Hrvatskih farmi, dok je gospođa Danijela Stručić dala osvrt na rezultate higijenske kvalitete mlijeka u Hrvatskoj.
 
Nataša Pintić-Pukec, Danijela Stručić i Ana Dakić iz Hrvatske poljoprivredne agencije
 
S okruglog stola na temu Kontrola kvalitete stočne hrane i rezultati higijenske kontrole mlijeka u RH
 

U nedjelju, 09. svibnja 2010. godine održan je Okrugli stol na temu Vinske ceste u Koprivničko-križevačkoj županiji na kojem je gospodin Marijan Štimac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Koprivničko-križevačke županije ispričao nešto više o vinskom cestama na području naše županije s osvrtom na Đurđevačku vinsku cestu.

Marijan Štimac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Koprivničko-križevačke županije
 
S okruglog stola na temu Vinske ceste u Koprivničko-križevačkoj županiji
 
Posljednji okrugli stol održan je u nedjelju s početkom u 14,00 sati u organizaciji Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, a na temu Hortikulturnog uređenja okućnica na kojem je prezentaciju održala gospođa Sunčica Dombaj iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu.
 
Hortikulturu je prezentirala Sunčica Dombaj iz HZPSS-a
 

Osim izlagačkog i edukativnog dijela, na sajmu su održani brojni dodatni sadržaji od kojih ističemo već tradicionalno natjecanje u ručnoj košnji koje je održano u nedjelju, 09. svibnja 2010. na prostoru Varoške grabe na koprivničkom Sajmištu. Ove se godine natjecalo 12 kosaca, od kojih dvije žene. Treće mjesto i nagradu sponzora Pampa tea iz Koprivnice osvojio je gospodin Pejo Klarić iz Novigrada Podravskog, drugo mjesto i nagradu sponzora Podravskog gospodarstva d.o.o. iz Koprivnice osvojila je gospođa Marija Ževnar iz Rovišća, dok je prvo mjesto i nagradu sponzora Podravske banke d.d. osvojio gospodin Dragutin Grobenski iz Jagnjedovca. Za obje žene natjecateljice osigurane su i posebne nagrade za sudjelovanje sponzora OPG Ratka Vurovca iz Subotice Podravske i Avona.

Na natjecanju je ove godine sudjelovalo 12 kosaca, od kojih i dvije žene
 
Za najbolje kosce osigurane su i vrijedne nagrade sponzora
 
Prije samog natjecanja KUD iz Molvi izveo je tradicijski prikaz ručne košnje koji je izazvao zanimanje kako posjetitelja, tako i kosaca – natjecatelja. Članovi KUD-a prikazali su kako se nekada kosilo, a u okviru svojeg prikaza prisutne su ponudili domaćim specijalitetima – bilo je tu kako domaće rakije i vina, tako i kolača i suhomesnatih proizvoda uz nezaobilazni domaći kruh.
 
Prikaz ručne košnje u izvedbi KUD-a iz Molvi
 
KUD Molve priredio je i domaću hranu
 

U okviru ovogodišnjih Dana travnjaka održan je i Bambino cup – III. kup mladih uzgajivača Podravine i Prigorja na kojem su se predstavili mladi uzgajivači teladi iz naše županije. Svi uzgajivači, njih ukupno 21, bili su podijeljeni u dvije grupe, prva od tri do devet godina i druga grupa od 10 do 16 godina. Najveći pljesak posjetitelja dobila je najmlađa uzgajivačica, malena Lucija Picig iz Potoka Kalničkog kojoj su samo tri godine. Za sve mlade uzgajivače sponzori Podravka d.d. iz Koprivnice, Biomin d.o.o. iz Vrbovca, Glas Slavonije – Agro glas iz Osijeka, Hrvatska mljekarska udruga, King ICT d.o.o. iz Zagreba, Podravska banka d.d. Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija pripremili su prigodne darove, a jedan od sponzora Bambino cupa bile su i Hrvatske šume d.o.o. iz Koprivnice. Darove i medalje sudionicima su uručili gospodin Darko Sobota, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Organizacijskog odbora Dana travnjaka, gospodin Franjo Poljak,  zamjenik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije i gospodin Ante Pezo, pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije.

Grupa uzgajivača od 3 do 9 godina
 
ODRŽAN 14. PO REDU POLJOPRIVREDNI SAJAM DANI TRAVNJAKA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Najmlađa uzgajivačica ima samo tri godine
 
Grupa uzgajivača od 10 do 16 godina
 
ODRŽAN 14. PO REDU POLJOPRIVREDNI SAJAM DANI TRAVNJAKA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Dožupan Darko Sobota čestitao je svim mladim uzgajivačima i podijelio im prigodne darove
 
Tijekom vikenda posjetitelji su mogli uživati i u konjičkom turniru Croatia cup koji je ove godine okupio 90 grla i natjecatelja iz cijele Hrvatske.
 

U okviru sajma tiskan je i Katalog Dana travnjaka, a manifestacija je održana pod medijskim pokroviteljstvom Glasa Podravine, Radio Koprivnice, Radio Drave, Radio Križevaca i Radio Đurđevca.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci