26 stu 2008

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA «MLEKO – HIGIJENA MLIJEKA OD KRAVE DO TRŽIŠTA»

PROJEKT SUFINANCIRA EUROPSKA UNIJA
PHARE CBC/INTERREG IIIA
 
 
U srijedu, 26. studenog 2008. godine s početkom u 11 sati u Hotelu Podravina u Koprivnici održana je Završna konferencija Projekta «MLEKO – Higijena mlijeka od krave do tržišta».

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Koprivničko-križevačke županije kao vodećeg partnera na čelu s županom Koprivničko-križevačke županije gospodinom Darkom Korenom, i potpredsjednikom Županijske skupštine gospodinom Ivanom Vukom, kao i predstavnici projektnih partnera – iz Hrvatskog stočarskog centra, Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka gospođa Vesna Tomše-Đuranec i gospođa Nina Krnjak, iz Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima dekan gospodin Vinko Pintić i gospođa Tatjana Jelen, te predstavnici slovenskog partnera u Projektu gospodin Igor Tumpej i gospođa Felicita Domiter iz Kmetijsko-gozdarskog zavoda Ptuj.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici županijskih institucija, predstavnici gradova i općina, gospodarskih i obrtničkih komora, tvrtki, obrazovnih institucija, te ostalih institucija s područja Koprivničko-križevačke županije, kao i brojni predstavnici medija.

Završnu konferenciju otvorio je predstavnik nositelja projekta i vodećeg partnera župan Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Koren.

O suradnji Koprivničko-križevačke županije i regije Podravlje na temelju koje je i nastao Projekt MLEKO, kao i o ciljevima Projekta, njegovom tijeku i projektnim aktivnostima govorio je Voditelj Projekta gospodin Ivica Đopar. O provedbi Projekta i njegovim rezultatima svim nazočnima obratila se ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja gospođa Melita Birčić, institucije koja je pružala stručnu i tehničku podršku tijekom svih trinaest mjeseci implementacije Projekta.

Ispred slovenskog partnera u projektu svim nazočnima se obratio gospodin Igor Tumpej, koji je predstavio svoja iskustva u provedbi Projekta, te je rekao nešto više o prilagodbi slovenskih farmera nakon ulaska Slovenije u Europsku uniju.

Ispred Hrvatskog stočarskog centra, Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka svim nazočnima obratila se gospođa Vesna Tomše-Đuranec koja je rekla nešto više o analizama koje su se vršile tijekom provedbe Projekta, kao i o edukativnim radionicama za farmere i publikacijama koje su izdane u Projektu.

Kao projektni partner ispred Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima svim nazočnima se obratio dekan gospodin Vinko Pintić, koji je naglasio važnost ovog Projekta za Visoko gospodarsko učilište, kao jednog od niza međunarodnih projekata u kojima je sudjelovala jedina visokoobrazovna i znanstvena institucija u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Projekt MLEKO provodio se trinaest mjeseci, te je u njemu direktno sudjelovalo 120 farmera s područja Koprivničko-križevačke županije. Ispred farmera uključenih u Projekt svim nazočnima obratio se proizvođač mlijeka gospodin Nikola Severović. On je iznio vrlo pozitivna vlastita iskustva, ali i iskustva svih farmera koji su direktno sudjelovali u provedbi Projekta. Istaknuo je važnost provođenja ovakvih projekata i raznih edukacija za poljoprivredne proizvođače što doprinosi cjeloživotnom obrazovanju u poljoprivrednoj proizvodnji, te povećanju njihove konkurentnosti na međunarodnom tržištu, ali i boljoj i lakšoj prilagodbi EU normama po ulasku Republike Hrvatske u EU.

Konferenciji je prisustvovalo 60-ak proizvođača mlijeka direktno uključenih u Projekt, ali i proizvođači mlijeka koji nisu direktno sudjelovali u provedbi Projekta, a koji su prepoznali važnost ovakvih Projekata, te izrazili spremnost za buduću suradnju u nadolazećim zajedničkim Projektima. Predstavnici mnogih institucija koji su nazočili Završnoj konferenciji izrazili su svoje pozitivne dojmove glede provedenog Projekta i ostvarenih rezultata kao i glede organizacije svih projektnih aktivnosti i održane konferencije.

Kao jedan od rezultata Projekta MLEKO na Završnoj konferenciji su predstavljene publikacije izdane na kraju provedbe Projekta – Stručni priručnik Projekta MLEKO, Vodič dobre higijenske prakse u proizvodnji mlijeka i brošura u čijoj pripremi i izradi su sudjelovali svi projektni partneri. Publikacije su namijenjene farmerima uključenim u Projekt, svim proizvođačima mlijeka kao i stručnjacima koji se bave kontrolom mlijeka. Stručni priručnik sadržava kronološki pregled svih stručnih analiza i obrada uzoraka mlijeka izvršenih tijekom implementacije projekta. Vodič dobre higijenske prakse u proizvodnji mlijeka namijenjen je svim proizvođačima mlijeka kao i stručnjacima iz područja kontrole mlijeka, te sadržava pregled svih regulativa i zakonskih odredbi Republike Hrvatske iz područja proizvodnje mlijeka, kao i pregled regulativa i normi koje se primjenjuju u Europskoj uniji, a odnose se na proizvodnju mlijeka prema načelima dobre higijenske prakse, a kojih će se morati pridržavati proizvođači mlijeka po ulasku Hrvatske u EU. U brošuri su ukratko prikazani ciljevi Projekta, provedene aktivnosti kao i ostvareni rezultati.
 
Projekt MLEKO je sufinanciran iz Programa prekogranične suradnje Slovenija-Mađarska-Hrvatska Program za susjedstvo 2004-2006 PHARE CBC INTERREG IIIA. Nositelj svih projektnih aktivnosti u Projektu je Koprivničko-križevačka županija u suradnji s POROM Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja, dok su projektni partneri Hrvatski stočarski centar, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj.
 
Predstavnici Koprivničko-križevačke županije i projektnih partnera

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA «MLEKO - HIGIJENA MLIJEKA OD KRAVE DO TRŽIŠTA»

Župan Koprivničko-križevačke županije gospodin Darko Koren uvodno se obratio svima nazočnima

Voditelj Projekta gospodin Ivica Đopar i ravnateljica PORE gđa Melita Birčić

Predstavnik slovenskog partnera gospodin Igor Tumpej iz Kmetijsko-gozdarskog zavoda Ptuj

Predstavnica Hrvatskog stočarskog centra - Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka gđa Vesna Tomše-Đuranec

Dekan Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima gospodin Vinko Pintić

Predstavnik farmera uključenih u Projekt gospodin Nikola Severović

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA «MLEKO - HIGIJENA MLIJEKA OD KRAVE DO TRŽIŠTA»

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA «MLEKO - HIGIJENA MLIJEKA OD KRAVE DO TRŽIŠTA»

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA «MLEKO - HIGIJENA MLIJEKA OD KRAVE DO TRŽIŠTA»

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA «MLEKO - HIGIJENA MLIJEKA OD KRAVE DO TRŽIŠTA»

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci