14 lip 2023

OBJAVLJEN NATJEČAJ ZA PRIJAVU PROGRAMA UDRUGA U PODRUČJU PREVENCIJE OVISNOSTI SUZBIJANJA ZLOUPORABE DROGA I SMANJENJA ŠTETA ZA DODJELU FINANCIJSKIH SREDSTAVA IZ DIJELA PRIHODA OD IGARA NA SREĆU U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA 2023. GODINU

Ministarstvo zdravstva objavilo je Natječaj za prijavu programa udruga u području prevencije ovisnosti suzbijanja zlouporabe droga i smanjenja šteta za dodjelu financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu.

Opći cilj Natječaja je unaprjeđenje provedbe učinkovitih programa prevencije, resocijalizacije te programa smanjena šteta, odnosno programa koji se provode u području smanjenja potražnje droga.

Natječaj se raspisuje za sljedeća prioritetna područja:

  • P1. PREVENCIJA OVISNOSTI
    • P1.A Programi prevencije ovisnosti o alkoholu, drogama, kockanju i novim tehnologijama

Najmanji iznos koji se može odobriti u kategoriji programa udruga je 13.200,00 eura, a najviši 39.800,00 eura po jednom programu po jednoj godini provedbe programa.

    • P1.B Programi prevencije ovisnosti koji su u skladu s Europskim standardima za kvalitetnu prevenciju zlouporabe droga (EDPQS)

Najmanji iznos koji se može odobriti u kategoriji programa udruga je 13.200,00 eura, a najviši 46.450,00 eura po jednom programu po jednoj godini provedbe programa.

  • P2. RESOCIJALIZACIJA OVISNIKA O ALKOHOLU, DROGAMA, KOCKANJU I NOVIM TEHNOLOGIJAMA

Najmanji iznos koji se može odobriti u kategoriji programa udruga je 13.200,00 eura, a najviši 19.900,00 eura po jednom programu.

  • P3. PROGRAMI SMANJENJA ŠTETA

Najmanji iznos koji se može odobriti u kategoriji programa udruga je 13.200,00 eura, a najviši 79.600,00 eura po jednom programu po jednoj godini provedbe programa.

Ukupno planirana vrijednost Natječaja je 800.000,00 EUR na godišnjoj razini.

Udruga može od nadležnog ministarstava zatražiti do 100% iznosa za financiranje programa.

Po ovom Natječaju financirat će se dvogodišnji programi u trajanju 24 mjeseca od dana potpisivanja ugovora, odnosno datuma koji je ugovorom utvrđen kao početak provedbe.

Na ovaj Natječaj pravo prijave imaju udruge koje djeluju u nekom od prioritetnih područja raspisanih Natječajem. Jedna udruga može prijaviti 1 program po prioritetu P1., 1 program po prioritetu P2. i 1 program po prioritetu P3., a sveukupno ne može prijaviti više od 3 programa.

Udruga program, ovisno o pripadajućem prioritetnom području, može prijaviti i u partnerstvu s drugim udrugama, socijalnim zadrugama, odgojno-obrazovnom ustanovom, javnim ustanovama, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Udruge kojima je odobreno financiranje programa kroz Natječaj za prijavu programa udruga u području prevencije ovisnosti, suzbijanja zlouporabe droga i smanjenja šteta za dodjelu financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu mogu prijaviti sveukupno samo jedan program.

Rok za dostavu prijava je 12. srpnja 2023. godine.

Više informacija o Natječaju dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci