14 lip 2023

ODRŽANE ZAVRŠNE KONFERENCIJE PROJEKATA IZ PODRUČJA SOCIJALNIH USLUGA

 

Dana 14. lipnja 2023. godine u prostorijama Obiteljskog centra Područne službe Koprivničko-križevačke održane su Završne konferencije dvaju projekata iz područja socijalnih usluga „Obiteljski centar kao mjesto podrške“ i „Razvoj socijalnih usluga za snažniju obitelj i podršku mladima“ čiji je nositelj Obiteljski centar – područna služba Koprivničko-križevačka. Sveukupna vrijednost navedenih projekta je 626.933,32 eura, a projekti se provode od 1. srpnja 2021. godine do 1. srpnja 2023. godine.

Partneri u projektu „Obiteljski centar kao mjesto podrške“ su Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija, dok su partneri u projektu „Razvoj socijalnih usluga za snažniju obitelj i podršku mladima“ Grad Đurđevac, Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Đurđevac te Obiteljski centar – Područna služba grada Zagreba.

Svrha projekata je smanjenje broja korisnika usluge smještaja kao institucionalnog oblika skrbi izvan vlastite obitelji te unaprjeđenje kvalitete, razvoj i širenje izvaninstitucionalnih usluga, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s pripadnicima ciljanih skupina za organiziranje i pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga i provedbu procesa deinstitucionalizacije te podizanje svijesti javnosti o važnosti procesa deinstitucionalizacije i prava ranjivih skupina s naglaskom na pravo na život u zajednici.

U uvodnom dijelu konferencije pozdravne riječi uputili su privremena ravnateljica Obiteljskog centra Ivana Šešo, ravnateljica Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, zamjenica gradonačelnika grada Koprivnice Ksenija Ostriž, pročelnica upravnog odjela za razvojne projekte grada Đurđevca Silvija Lukačin te zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Ravnateljica Obiteljskog centra Ivana Šešo zahvalila se svim djelatnicima Hrvatskog zavoda za socijalni rad, a posebno se zahvalila voditeljima područnih ureda Koprivnice i Đurđevca na pokretanju ovih projekata.

Ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ Melita Birčić istaknula je kako se kraju privode  mnogi infrastrukturni projekti u Koprivničko-križevačkoj županiji, posebno oni u socijalnoj domeni te je naglasila kako je infrastruktura neophodna za pružanje materijalnih uvjete no za samo funkcioniranje su najvažniji ljudi. Ovi projekti su dali upravo tu nadogradnju i edukaciju stručnjaka te sve ono što je potrebno za njihov uspješan rad. Također, podsjetila je važnost projekata tehničke pomoći od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem koje je i Razvojnoj agenciji PORI KKŽ kao Regionalnom koordinatoru omogućeno pružanje stručne pomoći u pripremi i provedbi ovih projekta, u okviru provedbe projekta „UZ PORU PO POTPORU“. Na kraju, zahvalila se svim partnerima i dionicima na uspješnoj suradnji te istaknula kako se nestrpljivo iščekuju novi natječaji.

Zamjenica gradonačelnika grada Koprivnice Ksenija Ostriž istaknula je kako je ovim projektima stvorena mreža podrške za najosjetljivije skupine kojima je to doista potrebno, dok je ispred Grada Đurđevca pročelnica upravnog odjela za razvojne projekte Silvija Lukačin također istaknula zadovoljstvo na svim provedenim projektima u području socijalne skrbi.

Zatim je zamjenik župana Ratimir Ljubić čestitao privremenoj ravnateljici Obiteljskog centra kao i voditeljima područnih službi Hrvatskog zavoda za socijalni rad Koprivnice i Đurđevca na završetku projekata te je dodao kako je obitelj temelj našeg društva. Također je naglasio kako je uspostava ovakvih objekata nužna te da održivost ovih projekata nije upitna s obzirom da će se slični projekti prijavljivati i na nadolazeće natječaje.

U drugom dijelu programa Silvija Čavić, v.d. voditeljica Područne službe Koprivničko-križevačke i Daniel Rupić, v.d. voditelj Područnog ureda Đurđevac predstavili su prisutnima aktivnosti provedene u okviru ovih projekata te su zahvalili svim partnerima istaknuvši potrebu za nastavkom financiranja ovakvih projekata.

Lenta - Europska unija - Europski strukturni i investicijski fondovi - Operativni program Konkurentnost i kohezija - Razvojna agencija PORA KKŽ

“Projekte je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda”

“Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije”

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci