07 srp 2022

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA „OBITELJSKI CENTAR KAO MJESTO PODRŠKE“

Logo projekta Uz PORU po potporu

Logotip projekta

U prostorima Centra za socijalnu skrb Koprivnica danas je održana početna konferencija projekta „Obiteljski centar kao mjesto podrške“ kojoj su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek i ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić. Razvojna agencija PORA KKŽ pruža stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedi projekta.

Projekt je vrijedan 2.986.637,92  kuna i sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a nositelj je koprivnički Centar, dok je Županija projektni partner.

Specifični ciljevi projekta su smanjenje broja korisnika usluga smještaja, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s pripadnicima ciljanih skupina (djeca i mlađe punoljetne osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeca i mlađe punoljetne osobe s problemima u ponašanju, djeca s teškoćama u razvoju, trudnice ili roditelji s djecom do godine dana života, djeca u riziku od socijalne isključenosti, žrtve obiteljskog nasilja te članovi obitelji/udomiteljskih obitelji svih radnih skupina) kao i podizanje svijesti javnosti.

Ravnatelj Centra Danijel Rušak uputio je zahvalu PORI i Županiji na partnerstvu te Gradu Koprivnici na ustupanju mjesta za lokaciju budućeg Obiteljskog centra. Zamjenik Ljubić kazao je kako drugi dio projekta koji se odnosi na organizaciju i zapošljavanje ima veliku vrijednost te kako vjeruje da će ovaj projekt doprinijeti većoj kvaliteti socijalne politike. Gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić rekao je kako su postojeći kapaciteti premali za sve koji su u potrebi te da će novi prostori i stručni djelatnici pomoći u stvaranju veće socijalne inkluzije koja je nužno potrebna nakon posljedica koje su ostavili pandemijski i socio-ekonomski problemi na globalnoj razini.

Ravnateljica PORE Melita Birčić naglasila je važnost partnerstva i sinergije između institucija, Grada i Županije, povlačenja EU sredstava i dobre pripreme projekata te je istaknula kako PORA trenutno provodi šest različitih projekata u domeni socijalne skrbi koji su vrijedni preko 30 milijuna kuna.

Voditeljica projekta i predstojnica Podružnice Obiteljskog centra Silvija Čavić je predstavila detalje projekta te sve dosad realizirane, kao i planirane aktivnosti koje će se provoditi u Obiteljskom centru.

Projektom se financiraju troškovi rada predstojnika podružnice Obiteljskog centra i stručnjaka te njihove dodatne edukacije vezane za obiteljsku medijaciju, provođenje programa edukacije posvojitelja i udomitelja, psihosocijalnog tretmana žrtava i počinitelja nasilja, supervizije stručnjaka, izvansudske nagodbe te drugih specijaliziranih edukacija. U sklopu projekta predviđeno je i održavanje okruglih stolova, edukativnih radionica i ciljanih edukacija.

Projekt ima poveznicu s infrastrukturnim projektom istog Centra („Uspostava Podružnice obiteljskog centra Centra za socijalnu skrb Koprivnica kao podrška procesu  deinstitucionalizacije“) koji je vrijedan gotovo 7 milijuna kuna, a financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Konferenciji su prisustvovali ravnatelji đurđevačkog Centra za socijalnu skrb Daniel Rupić i pročelnica koprivničkog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Koprivničko-križevačka županija

Lenta - Europska unija - Europski strukturni i investicijski fondovi - Operativni program Konkurentnost i kohezija - Razvojna agencija PORA KKŽ

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije.

 

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci