04 srp 2022

OBJAVLJEN POZIV ZA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA „POTPORA PODUZEĆIMA ZA TRANZICIJU NA ENERGETSKI I RESURSNO UČINKOVITO GOSPODARSTVO”

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021.-2026. objavilo je Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo” (Referentni broj: NPOO.C1.1.1.R4-I1.01) kojim će poduprijeti bržu prilagodbu gospodarstva trenutnim i budućim ekološkim zahtjevima, te utjecati na smanjenje negativnih učinaka na klimu i okoliš, povećanu održivost proizvodnje, očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta te jačanje lokalne i regionalne konkurentnosti. Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem otvorenog postupka dodjele u modalitetu privremenog Poziva.

Predmet Poziva je poticanje proizvodnih ulaganja malih i srednjih te srednje kapitaliziranih privatnih poduzeća iz energetski intenzivnih industrija. Ulaganja se odnose na promicanje kružnog gospodarstva, odnosno uvođenje resursne učinkovitosti u proizvodni ciklus i životni vijek proizvoda, kao i na smanjenje štetnih emisija energetski intenzivnih industrija.

Prihvatljive aktivnosti koje je moguće financirati :

  • početna ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu za uvođenje novih tehnologija i tehnoloških rješenja u poslovne procese koji rezultiraju učinkovitijim korištenjem resursa i/ili smanjenjem utroška energije i/ili smanjenjem emisija CO2;
  • ulaganja neophodna za poticanje proizvodnje električne/toplinske/rashladne energije iz obnovljivih izvora (sunca, vjetra, geotermalne);
  • provedba energetskog pregleda poduzeća za mala i srednja poduzeća;
  • priprema tehničke dokumentacije, upravljanje projektom i revizija projekta.

Ukupna vrijednost poziva je 1.900.000.000,00 kuna.

Iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti po prijavitelju:

  • za mala i srednja poduzeća: od 750.000,00 do 7.500.000,00 kuna;
  • za srednje kapitalizirana poduzeća: od 2.000.000,00 do 35.000.000,00 kuna.

Prihvatljivi prijavitelji su mala i srednja poduzeća i srednje kapitalizirana privatna poduzeća iz energetski intenzivnih industrija (razredi iz sektora C prema NKD 2007):

  • prehrambena industrija (10);
  • proizvodnja tekstila (13);
  • drvoprerađivačka industrija (16);
  • papirna industrija (17);
  • kemijska industrija (20);
  • građevinska industrija (23);
  • metaloprerađivačka industrija (24).

Razdoblje zaprimanja prijava: od 01. kolovoza do 01. prosinca 2022. godine.

Više informacija o navedenom dostupno je OVDJE.

 

PRVA IZMJENA POZIVA NA DOSTAVU PROJEKTNIH PRIJEDLOGA POTPORA PODUZEĆIMA ZA TRANZICIJU NA ENERGETSKI I RESURSNO UČINKOVITO GOSPODARSTVO (REFERENTNI BROJ: NPOO.C1.1.1.R4-I1.01)

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je prvu izmjenu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo“.

Na temelju analize broja potencijalnih prijavitelja, koja je izvršena u suradnji s poslovnim udruženjima – Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca, utvrđeno je da poslovni sektor sugerira proširenje prihvatljivih razreda za ovaj poziv. Ministarstvo je stoga organiziralo dodatne konzultacije s Europskom komisijom kako bi se proširio opseg potencijalnih prijavitelja i time bolje odgovorilo na potrebe hrvatskog gospodarstva. Pregovori su rezultirali suglasnošću s izmjenom uvjeta prihvatljivosti prijavitelja te je raspon djelatnosti unutar sektora prerađivačke industrije proširen od inicijalnih 7 na 15 prihvatljivih djelatnosti, a prihvatljivi prijavitelji definirani su kao oni s udjelom troškova energije u ukupnom prihodu većim ili jednakim od 2% u 2021. godini. Ovo je osobito važno u aktualnom trenutku, odnosno u uvjetima energetske krize, kada je potreba prelaska na obnovljive izvore energije i potreba energetskih ušteda izraženija nego ikada prije.

Prihvatljivi razredi djelatnosti sada su: proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja pića, proizvodnja tekstila, proizvodnja odjeće, prerada drva i proizvoda od drva i pluta, proizvodnja papira i proizvoda od papira, tiskanje i umnožavanje snimljenih zapisa, proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, proizvodnja proizvoda od gume i plastike, proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, proizvodnja metala, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, proizvodnja strojeva i uređaja te proizvodnja namještaja.

Kako bi prijavitelji imali dovoljno vremena za pripremu dokumentacije, mijenjaju se i rokovi dostave projektnih prijedloga. Podnošenje projektnih prijedloga odvijat će se od 01. rujna 2022. u 11 sati do 19. prosinca 2022. u 11 sati.

 Više informacija dostupno je OVDJE.

 

OBAVIJEST O ODRŽAVANJU VIRTUALNE INFORMATIVNE RADIONICE

Virtualna radionica poziva na dostavu projektnih prijedloga „Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo“ (C1.1.1. R4-I1.01) održat će se u četvrtak, 20. listopada 2022. godine s početkom u 10 sati.

Radionica će se održati putem platforme ZOOM. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje zaključno do 19. listopada 2022. godine u 14 sati. Očekivano trajanje radionice je 2 sata.

Na radionicu se možete prijaviti putem poveznice: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_hjP5lVPOQlKXy49Qkklrfw.

Svi prijavljeni će putem elektroničke pošte dobiti poveznicu i upute vezane uz sudjelovanje na radionici. 

 Više informacija dostupno je OVDJE.

SNIMKA I PREZENTACIJA S VIRTUALNE RADIONICE ODRŽANE 20. LISTOPADA 2022. GODINE

Slijedom održane virtualne radionice poziva „Potpora poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo“ (C1.1.2.R1-I4) održane 20. listopada 2022. godine, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja obavještava zainteresirane da je prezentacija s radionice dostupna na poveznici: prezentacija

Snimka virtualne informativne radionice navedenog Poziva dostupna je na youtube kanalu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, na sljedećoj poveznici: snimka.

 Više informacija dostupno je OVDJE.

Print Friendly, PDF & Email

Povezani članci